Bonapeti.rs»Recepti»Prilozi»Domaći maslac

Domaći maslac

Domaći maslac
Fotografije: Rumi Kuskuschieva
4 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Ukupno
20 min.
Porcije
200
"Domaći maslac kog jedva čekamo na namažemo na krišku"

Potrebni sastojci

  • kajmak - od skuvanog svežeg mleka
* merne jedinice

Način pripreme

Kupujem po 5 m mleka svake nedelje i od njega pravim kiselo. Nakon kuvanja odvajam kajmak u staklenu teglu i stavljam u zamrzivač. Za tri nedelje, tj. od otprilike 15 l mleka sakupljam otprilike 300 grama lepog gustog kajmaka.

Kada odlučim da pravim maslac, vadim teglu iz zamrzivača i ostavljam na sobnoj temperaturi na otprilike 2 sata. Kajmak treba da se otpusti, ali da je još uvek leden i tvrd.

Stavljam ga u bokal šejkera i uključujem na srednji stepen. Potrebno je dosta vremena, možda oko 15 minuta. Uređaj ne stoji neprestano uključen, naravno. Isključujem i jednom špatulom blago mutim. I tako... mnogo puta. Mnogo je jednostaavnije kada je kajmak leden. Čak u jednom momentu dodajem dve, 3 kockice leda iz zamrzivača i ostavljam ih da se malo istope u njemu. I ponovo uključujem blender.

U nekom momentu mleko počinje da se odvaja od maslaca.

Kada prestane odvajanje mleka, rukama izvadite maslac i stavite ga u posudu. Veoma dobro pritisnite svojim pristima kako bi se odvojio ako ima još od mleka.

Od 300 g kajmaka ispalo je 200 g maslaca - pravog, žutog, lepog.

Ja sam ga stavila u zamrzivač zato što mi trenutno nije potreban, a brzo počinje da menja svoju aromu u frižideru - na otprilike 4-5 dana.

I pošto ne volim da bacam - oceđeno mleko u kojem ima dosta zrnaca maslaca koristim za pravljenje lepog domaćeg hleba.

Vredi da ga napravite!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: