Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Rižoto»Rižoto sa crnim trubama

Rižoto sa crnim trubama

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Rižoto sa crnim trubama6 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
3
"Uživajte u ovom nežnom rižotu od pečuraka u društvu čaše belog vina"

Potrebni sastojci

  • pirinač - 300 g, karnaroli
  • pečurke - 100 - 120 g, crne trube, sveže
  • smeđa pečurka - 4 - 5 komada, srednje veličine
  • luk - 80 g
  • belo vino - 100 ml
  • maslinovo ulje - 50 ml
  • kravlji maslac - 1 supena kašika, s vrha, meki
  • bujon - oko 880 ml, od povrća, vruć
  • parmezan - oko 60 g
  • peršun - 2 struka
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Stavite pečurke crne trube u veliku cediljku i isperit epod mlazom tekuće vode kako biste uklonili zemlju ili ostatke listova (prilikom njihovog sakupljanja često upadnu suvi listovi i štapići).

Kada ste ih oprali i dobro očistili, savršeno ih ocedite i istucajte.

Smeđe pečurke obrišite vlažnom krpom i isecite na komadiće.

Sitno iseckajte luk i propržite u zagrejanom maslinovom ulju sa malo soli dok ne omeknu. Dodajte pečurke i propržite i njih na još 5 minuta.

Sipajte pirinač i kuvajte 3 minuta, nakon toga sipajte vino i kuvajte uz često mešanje još 3 minute kako biste pojednostavili isparavanje alkohola.

Sipajte dve kutlače ključalog bujona i nakon što se upije, stavite dve nove kutlače. Tako dok se potrošite svu tečnost.

Sve vreme mešajte kako bi se odvojio skrob i da ostane kremasto rižoto od pečuraka. Vreme kuvanja pirinča je otprilike 15 minuta. U slučaju da niste dodali ključali bujon, vreme kuvanja će se produžiti.

Na kraju stavite maslac i kada se istopi sklonite sa vatre.

Odmah servirajte raskošni rižoto kako bi se osetila stegnuta zrnca pirinča obavijena u kremastu supstancu. Prilikom hlađenja pirinač upija sve i rižoto gubi svoj autentični šarm.

Poslužite rižoto sa crnim trubama posutog parmazanom i iseckanim svežim peršunom.

Pečurke crne trube čine ovaj rižoto zaista neverovatnim po boji, izgledu i ukusu!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: