Način pripreme
Stavite pečurke crne trube u veliku cediljku i isperit epod mlazom tekuće vode kako biste uklonili zemlju ili ostatke listova (prilikom njihovog sakupljanja često upadnu suvi listovi i štapići).
Kada ste ih oprali i dobro očistili, savršeno ih ocedite i istucajte.
Smeđe pečurke obrišite vlažnom krpom i isecite na komadiće.
Sitno iseckajte luk i propržite u zagrejanom maslinovom ulju sa malo soli dok ne omeknu. Dodajte pečurke i propržite i njih na još 5 minuta.
Sipajte pirinač i kuvajte 3 minuta, nakon toga sipajte vino i kuvajte uz često mešanje još 3 minute kako biste pojednostavili isparavanje alkohola.
Sipajte dve kutlače ključalog bujona i nakon što se upije, stavite dve nove kutlače. Tako dok se potrošite svu tečnost.
Sve vreme mešajte kako bi se odvojio skrob i da ostane kremasto rižoto od pečuraka. Vreme kuvanja pirinča je otprilike 15 minuta. U slučaju da niste dodali ključali bujon, vreme kuvanja će se produžiti.
Na kraju stavite maslac i kada se istopi sklonite sa vatre.
Odmah servirajte raskošni rižoto kako bi se osetila stegnuta zrnca pirinča obavijena u kremastu supstancu. Prilikom hlađenja pirinač upija sve i rižoto gubi svoj autentični šarm.
Poslužite rižoto sa crnim trubama posutog parmazanom i iseckanim svežim peršunom.
Pečurke crne trube čine ovaj rižoto zaista neverovatnim po boji, izgledu i ukusu!