Način pripreme
Recept može da se realizuje i sa svinjskom ribicom druge sorte, ali ja vam preporučujem da probate upravo sa iberiko, zati što zaiste ima razlike u kvalitetima mesa i i definitivno sorta iberiko ima sočnije, krehko i ukusno meso.
Očistite bonfile od unutrašnjih kožica i istrljajte crnim biberom, ruzmarinom, s dve kašike maslinovog ulja i ljutim sosom (posle se gotovo ne oseća u jelu). Zalijte s malo crnog vina i lepo uvaljajte u njega meso.
Pokrijte folijom za sveže čuvanje i stavite u frižider na 2 do 5 sati.
Izvadite ribicu na sobnu temperaturu dok pripremate sos i isecite je na komade debljine otprilike 3.5 cm.
Iseckajte sos za luk i dinstajte ga otprilike 10 minuta na maslinovom ulju.
Dodajte vino i vodu, sa skrobom umućenim u njima.
Izmrvite kockicu bujona i mešajte 10 minuta dok ne dobijte kremastu smesu.
Skinite sa vatre, dodajte senf i so po ukusu i pasirajte dok ne postane glatko.
Zagrejte na jakoj vatri duboki tiganj sa 3-4 kašike maslinovog ulja i zapecite bonfilete dok ne postanu zlatkasti sa svih strana.
Meso pecite do željenog stepena spremnosti, ali imajte u vidu da ako jako prepečete svako meso postaje suvo. Zbog toga najbolja varijanta je korica sa lepom bojom i sočna unutrašnjost.
Gotove male šnicle zalijte sosom i kada provri, sklonite sa vatre i odmah rasporedite u dve porcije.
Pospite sitno iseckanim sremušem i poslužite sa lepim vinom.
Bonfile iberiko u sosu od luka i senfa je gotov.