Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Svinjetina»Šnicle»Bonfile iberiko u sosu od luka i senfa

Bonfile iberiko u sosu od luka i senfa

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k899
Bonfile iberiko u sosu od luka i senfa
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
01/12/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
26 min.
Ukupno
41 min.
Porcije
2
"Bonfile iberiko u apetitnom sosu od luka - ovo je specijalitet za goste"

Potrebni sastojci

  • svinjski bonfile - 1 komad, ribica, iberiko
  • ruzmarin - 1 kašičica, sušeni
  • crni biber - 1/3 kašičica, fino mleven
  • crno vino - 100 ml
  • maslinovo ulje - 6 supenih kašika
  • tabasko - 5 - 6 kapljica (ili drugi ljuti sos)
  • sremuš - otprilike 8 - 10 zelenih pera
  • Sos od luka i senfa
  • luk - 1 srednja glavica, 200 g
  • senf - 1 supena kašika, s vrha
  • skrob - 10 - 12 g, kukuruzni, prirodni
  • voda - 120 ml
  • pileći bujon - 1/2 kockice
  • maslinovo ulje - 60 ml
  • so - po ukusu
  • belo vino - 60 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Recept može da se realizuje i sa svinjskom ribicom druge sorte, ali ja vam preporučujem da probate upravo sa iberiko, zati što zaiste ima razlike u kvalitetima mesa i i definitivno sorta iberiko ima sočnije, krehko i ukusno meso.

Očistite bonfile od unutrašnjih kožica i istrljajte crnim biberom, ruzmarinom, s dve kašike maslinovog ulja i ljutim sosom (posle se gotovo ne oseća u jelu). Zalijte s malo crnog vina i lepo uvaljajte u njega meso.

Pokrijte folijom za sveže čuvanje i stavite u frižider na 2 do 5 sati.

Izvadite ribicu na sobnu temperaturu dok pripremate sos i isecite je na komade debljine otprilike 3.5 cm.

Iseckajte sos za luk i dinstajte ga otprilike 10 minuta na maslinovom ulju.

Dodajte vino i vodu, sa skrobom umućenim u njima.

Izmrvite kockicu bujona i mešajte 10 minuta dok ne dobijte kremastu smesu.

Skinite sa vatre, dodajte senf i so po ukusu i pasirajte dok ne postane glatko.

Zagrejte na jakoj vatri duboki tiganj sa 3-4 kašike maslinovog ulja i zapecite bonfilete dok ne postanu zlatkasti sa svih strana.

Meso pecite do željenog stepena spremnosti, ali imajte u vidu da ako jako prepečete svako meso postaje suvo. Zbog toga najbolja varijanta je korica sa lepom bojom i sočna unutrašnjost.

Gotove male šnicle zalijte sosom i kada provri, sklonite sa vatre i odmah rasporedite u dve porcije.

Pospite sitno iseckanim sremušem i poslužite sa lepim vinom.

Bonfile iberiko u sosu od luka i senfa je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: