Način pripreme
Veoma ukusna i mirisna testenina sa bukovačom i pršutom!
Počnite od sosa za testeninu tako što veoma sitno iseckate luk i stavite ga da se prži u maslinovom ulju (u dubokom tiganju).
Za to vreme ičistite i sitno iseckajte pečurke bukovače, i kada luk omekša, stavite i njih.
Propržite na 3 minute, a ukoliko primetite da luk postaje tamnije zlatast, smanjite vatru.
Isecite pršutu na komadiće (odvojite dve kriške nje za garniranje prilikom serviranja) i takođe dodajte u tiganj na kratko kako bi pustila aromu.
Paralelno sa tim stavite testeninu da se kuva u obilnoj količini vode sa malo soli i maslinovog ulja vreme, napisano na pakovanju.
Sipajte pavlaku, so i biber u luk, pečurke i pršutu i ostavite sos da krčka na slaboj/umerenoj vatri.
Ako koristite laganiju i tečnu pavlaku možete da zgustite sos i sa dve, tri kašike krem sira, ispada sjajno.
Isecite sitno ili izrendajte polovinu tvrdog, aromatičnog sira Grana Padano. Stavite ga u sos i mešajte.
Kada je testenina skuvana, prebacite je u tiganj u bogati sos sa malo vode od kuvanja.
Pojačajte vatru kako bi se sos brže zgusnuo i postao kremast (skrob u vodi od kuvanja pomaže u ovome).
Servirajte ukusnu testeninu posipom od ostalog Grana Padano sira u krupnim ljuskama i velikim komadima pršute.
Prijatno!