Način pripreme
Zagrejati gaziranu mineralnu vodu, pa joj dodati kvasac, šećer, so, izmešati i ostaviti da odstoje par minuta.
U dublju posudu usuti brašno, dodati ulje, rastvoren kvasac i zamesiti mekše testo. Prekriti čistom kuhunjskom krpom i ostaviti da naraste.
Od nadošlog testa uzimati po malo i oblikovati kuglice. Ređati ih u pleh obložen pek-papirom i ostaviti da odstoje 20 minuta.
Rernu zagrejati na 200 stepeni.
Svaku lopticu od testa umakati u mlaku vodu, zatim u susam i vratiti u pleh. Ostaviti da odstoje desetak minuta.
Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15 minuta.
Posne susam pogačice izvaditi iz rerne, ostaviti ih da se prohlade, pa poslužiti.
Napomena: od ove količine dobila sam 15 pogačica. Probajte, veoma su ukusne i mekane. Idealne su u danima posta. Prijatno!