Način pripreme
U posudi namočite suvo grožđe u limunovom soku na 1 noć da omekne.
Zagrejte rernu do 230˚C.U posudu ubacite bundevu, ruzmarin, 1 supenu kašiku ulja ili maslinovo ulje i polovinu soli, ako koristite. Poređajte na pljosnatu i podmazanu tepsiju za rernu. Pecite 15 minuta.
Pažljivo deglazirajte bundevu balzamikom ili prirodnim vinskim sirćetom i nastavite da kuvate još 2-3 minute. Izvadite iz rerne i stavite sa strane dok pripremate kuskus.
Možete da preskočite deglaziranje ako nemate odgovarajući vinegret. Možete mirno da zamenite svežim limunovim sokom umesto vinegreta ili Balzamika.
U šerpi ostavite bujon da provri. Nakon što provri, polako sipajte kuskus u šerpicu. Odmah skinite sa ringle i pokrijte poklopcem.
Ostavite da upije na 5-7 minuta.
Kada je kuskus skuvan, viljuškom izmešajte i sipajte 2 supene kašike ostalog maslaca. Prebacite u veliku posudu i dodajte dve trećine peršuna, bademe (ako izaberete da stavite) i suvo grožđe.
Dodajte dresing (* med i pravo tamno vinsko sirće ili limun ili balzamovo sirće). Dodajte ostalo ulje i pažljivo mešajte sastojke zajedno. Dodajte ostalu so, ako koristite.
Prebacite smesu za kuskus u veliku činiju za serviranje i odozgo pokrijte bundevom.
Pospite ostalim peršunom, bademima i suvim grožđem i servirajte. Ja sam ovog puta izabrala da pomešam sve sastojke i tako da serviram.
Uživajte u ovoj predivnoj i korisnoj toploj salati sa kuskusom i bundevom.