Način pripreme
Očistite i sitno iseckajte praziluk. Dinstajte na umerenoj ringli sa malo soli. Sipajte pirinač i izmešajte. Začinite biberom, čubarom i divljom nanom.
Sipajte otprilike 700 ml vode, vegetu i kuvajte pirinač dok ne omekne. Prvo se kuva na jakoj vatri, posle se smanjuje.
Dobro bi bilo da nadev za srpsku pitu bude slaniji. Čim bude gotov, ostavite da se ohladi.
Raširite kore, svaku namažite uljem i rasporedite nadev.
Uvijte u rolat i poređajte direktno u pravougaonu tepsiju. Tako radite sa 5-6 kora.
Namažite pitu sa pirinčem masnoćom i pecite 35 minuta na 180 stepeni. Možete da poprskate vodom za vreme pečenja.
Čim bude gotva, ostavite srpsku vegansku pitu sa pirinčem da se ohladi, pokrivenu krpom na 10 minuta.