Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Pita savijača»Pita sa prazilukom, pirinčem i keljom

Pita sa prazilukom, pirinčem i keljom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k89617k
Pita sa prazilukom, pirinčem i keljom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
65 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
8
"Omiljena pita moje porodice sa prazilukom, pirinčem i keljom, nadam se da će vam se dopasti."

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 250 g
  • praziluk - 2 stabljike (160 g nakon čišćenja)
  • kelj - 130 g bez debelih drški
  • pirinač - 225 g kuvan, ali ne prekuvan
  • sir - 120 g, ovčiji sir
  • kiselo mleko - 3 kašike, gusto
  • jaja - 3 komada
  • ulje - 5 kašika
  • kravlji maslac - 1 kašika + za premazivanje
  • so - 2 prstohvata ili po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Pripremite nadev za pitu tako što ćete listove kelja kuvati u slanoj vodi 15 minuta.

Koristite samo nežni deo bez debelih vena i drški. Ocedite, ohladite i iseckajte.

Praziluk očistite pa izmerite 160 g, možda i malo više.

Praziluk iseckajte i prodinstajte na ulju sa kašikom maslaca i malo soli dok ne omekša.

U posudi lagano umutite jaja, dodajte kuvani pirinač, kiselo mleko, izmrvljeni ovčiji sir, seckani kelj i dinstani praziluk zajedno sa masnoćom. Dobro promešajte.

Ako ste koristili manja jaja i smesa je pregusta, možete dodati još jedno jaje. Takođe, ako sir nije previše slan, možete ga dodati još malo. Moj ovčiji sir je jako slan i koristim samo 120 g, jer ne želim da bude glavni u ovoj piti.

Raširite kore i uzimajte po dve, ravnomerno slažući fil i uvijajte, pa stavite u okrugli, nauljeni pleh, u obliku puža.

Oblikovanu uvijenu pitu obilno premažite maslacem i pecite na 165-170 stepeni dok ne postane prijatno zlatna i hrskava.

Da malo omekša, nakon vađenja iz rerne, umotajte tepsiju 10-15 minuta krpom. Ja lično umotavam samo kratko da bi kore bile još malo hrskave odozgo.

Omiljena u mojoj porodici pita sa prazilukom, pirinčem i keljom, nadam se da će vam se dopasti.

Bon apeti!

Pogledajte još o tome kako da napravite savršen nadev za pitu, kao i da razumete razliku između bureka i pite.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: