Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Rižoto»Rižoto sa maskarponeom i lisičarom

Rižoto sa maskarponeom i lisičarom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78116k947
Rižoto sa maskarponeom i lisičarom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 4
18/12/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
2
"Uz svaki zalogaj ovog rižota razmišljamo o sledećoj porciji, koju ćemo sipati"

Potrebni sastojci

  • pirinač - 270 g Arborio ili Carnaroli
  • luk - 85 g
  • beli luk - 1 čen
  • maslinovo ulje - 50 ml
  • lisičara - 150 g
  • maskarpone - 25 g
  • kravlji maslac - 2kašičice
  • peršun - 3 stabljike, listovi
  • belo vino - 80 ml
  • bujon - 700 ml, od povrća
  • so - po ukusu
  • biber - po ukusu
  • parmezan - oko 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

Crni i beli luk sitno iseckajte i pržite na zagrejanom maslinovom ulju oko 3-4 minuta.

Dodajte pečurke lisičare, dobro oprane i očišćene od tvrđih drški. Veće pečurke možete iseći, a male ostaviti cele.

Luk i pečurke kuvajte još 4-5 minuta na srednjoj vatri, a zatim sipajte pirinač Arborio ili Carnaroli.

Posle oko 2 minuta sipajte vino i promešajte da ispari alkohol, pa sipajte dve kutlače vrućeg bujona i kuvajte dok ga pirinač za rižoto ne upije.

Sipajte sledeće dve kutlače i stalno mešajte da se skrob odvoji od pirinča. Ako je pirinač običan, može se polomiti, ali kod sorti za rižoto to se neće desiti i zrna će ostati cela, nelepljiva i umotana u kremasti sos.

Kuvajte dok pirinač ne upije svu tečnost i dok se dobro ne skuva, ali ne i previše. Dovoljno mu je 15-16 minuta.

Dodajte maskarpone i maslac sa malo soli, promešajte i podelite na dva dela.

Rižoto sa pečurkama pospite sitno seckanim svežim peršunom, sitno mlevenim crnim biberom i tankim kriškama parmezana ili drugog tvrdog, mirisnog i zrelog sira.

Uživajte u neodoljivom rižotu sa maskarponeom i lisičarom! Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: