Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Paj»Grčka pita sa jabukama Milopita

Grčka pita sa jabukama Milopita

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Grčka pita sa jabukama Milopita
Fotografije: Rositsa Petrova
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
10
"Obavezno poslužujemo pitu sa jabukama sa kuglom sladoleda od vanile"

Potrebni sastojci

  • za osnovu od maslaca
  • brašno - 200 g
  • maslac - 120 g, hladni
  • šećer - 2 supene kašike
  • jaja - 1 komad
  • konjak - 1 supena kašika
  • sveže mleko - 5 supenih kašika, hladno
  • nadev
  • jabuke - oko 500 g
  • šećer - 2 supene kašike
  • med - 1 supena kašika
  • konjak - 2 supene kašike
  • maslac - 30 g
  • još
  • smeđi šećer - 3 supene kašike
  • orašasti plodovi - 100 g
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu blendera stavite brašno (prethodno prosejano), šećer i maslac iseckan na kockice.

Uključite uređaj kako bi se sastojci pomešali. Bude veoma brzo.

Nakon toga dodajte jaje i konjak. Konjak možete zameniti rumom.

Ponovo izmešajte.

Na kraju dodajte sveže mleko kašiku po kašiku dok se ne dobije testo od maslaca.

Stavite testo u kalup za paj sa prečnikom od 28 cm i rasprostrite ga prstima oblikujući i bord.

Čim se to desi, stavite osnovu za aromatičnu pitu u zamrzivač na 30 minuta.

Za to vreme napravite nadev.

Očistite, ogulite i isecite jabuke na ne mnogo tanke kriške.

U šerpu stavite maslac, med, konjak i šećer.

Zagrejte dok ne provri i posle dodajte kriške jabuka kako bi se dinstale 5-6 minuta.

Pažljivo periodično mešajte. Ocedite jabuke i odvojte sok koji se odvojio.

Ostavite nadev da se blago ohladi.

Nakon toga izvadite osnovu za pitu iz zamrzivača i poređajte jabuke lepezasto po celoj površini.

pospite s nekoliko kašika smeđeg šećera i stavite da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C 40 minuta.

10 minuta pre kraja pečenja izvadite pitu iz rerne, obilno pospite krupno seckanim orašastim plodovima i vratite na još 10 minuta da se zapeku.

Nakon toga izvadite pitu sa jabukama iz rerne, zalijte je sokom od jabuka.

Ostavite da se ohladi i servirajte grčku pitu sa jabukama Milopita!

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: