Način pripreme
Zagrejte vodu i dodajte 2-3 supene kašike, kvasac i 1 supenu kašiku šećera. Mešajte i ostavite na 10 minuta.
Prosejte brašno, dodajte sok i koru pomorandže. Dodajte jaje i ostali šećer u smesu sa kvascem. U delovima dodajte brašno, izmešajte. Dodajte sok od pomorandže i koru zajedno sa uljem.
Domesite testo na nabrašnjenoj radnoj površini. Dodajte 1-2 supene kašike brašna. Uvijte testo streč folijom i ostavite da naraste.
Sameljite orašaste plodove u blenderu, dodavajući 2-3 supene kašike šećer. Rasprostrite testo za ukusni brioš u pravougaoni kalup otprilike 40-30 cm. Namažite maslacem, pospite suvim grožđem i orašastim plodovima. Ostavite malo orašastih plodova za pospipanje na kraju.
Uvijte testo od širokog dela i isecite ga po dužini na dva dela. Ispletite delove sa razrezima nagore.
Sakupite krajeve. Brioš od pomorandže stavite na papir za pečenje, posle u tepsiju za pečenje 26 cm.
Stavite u sredinu vatrostalne činije namazane maslacem kako bi se sačuvao otvor. Vaš hleb namažite maslacem i pospite orašastim plodovima. Ostavite na pola sata.
Pecite praznični brioš sa orašastim plodovima i suvim grožđem 35 minuta na 180 stepeni. Posle ostavite da se hladi na rešetci. Slatki hleb možete posuti šećerom u prahu ili čokoladom.