Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Pečena svinjetina»Krhko svinjsko meso sa sosom od malina

Krhko svinjsko meso sa sosom od malina

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Krhko svinjsko meso sa sosom od malina8 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
18 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
68 min.
Porcije
4
"Zadovoljstvo za čula sakupljeno u porciji svinjetine sa sosom od malina"

Potrebni sastojci

  • svinjsko meso - 400 g, od zadnjeg dela prednjeg buta
  • biber - 2 prstohvata, sveže mleven
  • ruzmarin - 3 prstohvata, sušeni
  • so - krupna, u ljuspama, za posipanje
  • maslinovo ulje - 1 - 2 supene kašike
  • ZA SOS OD MALINA
  • maline - 200 g, sveže
  • sok od malina - otprilike 200 ml (može i iz kompota)
  • crveni luk - 1 mala glavica
  • luk - 1/2 glavice, beli, kromid
  • maslinovo ulje - 50 ml
  • belo vino - 200 ml
  • so - 2 prstohvata, ili po ukusu
  • govođi bujon - 3 supene kašike, visoko koncentrisan
* merne jedinice

Način pripreme

Meso začinite crnim biberom i ruzmarinom i dobro utrljajte začine zajedno sa 1 kašikom maslinovog ulja. Uvijte providnom kuhinjskom folijom i ostavite u frižideru svinjski but da odstoji preko noći.

Ovaj deo praseta je izuzetno krhak i nalazi se sakriven iza prednjeg dela životinje.

Jedan je od najkrhkijih delova praseta i u nekim zemljama se prodae posebno od buta. U Španiji se naziva Sekreto što znači Tajna upravo zbog toga što je tajna (pretpostavljam) šnicla sakrivena iza buta praseta.

Ali da se vratimo na recept. Nakon što se meso dobzo začinilo tokom noći, izvadite ga iz frižider da stoji na sobnoj temperaturi dok pripremate sos od malina.

Za sami sos sam koristila jedan kompot od malina tako što je polovina voća je ono iz kompota i druga polovina - sveže. Ne preporučuje se da sve malinice budu iz kompota, zato što su mnogo blede i sav njihov ukus i boja je otišla u sok/u tečnost.

Crveni i beli luk isecite na ivice i propržite na maslinovom ulju dok ne omekša. Stavite sve plodove malina i kuvajte 1-2 minutu, nakon toga posolite i sipajte vino.

Nakon još 2 minuta neprestanog mešanja sipajte i polovinu soka od malina i goveži koncentrat. Kuvajte na slaboj vatri 30 minuta dosipajući ostalu tečnost, ukoliko se mnogo redukuje. Za potpuno redukovanje i zgušnjavanje sosa, pojačajte temperaturu na kraju kuvanja.

Ponekad dodajem u sos i 1 kašiku slatka od borovnica, bude raskošno.

Pasirajte i održavajte minimalnu temperaturu rungle kako bi sos ostao topao dok ne ispečete meso.

Svinjetinu isecite na debele trake. Ukoliko ima mnogo masnoće, uklonite je i zapecite u tiganju sa nelepljivim premazom sa svih strana.

U početku na jakoj vatri kako bi se meso zapeklo, a posle dopecite na srednjoj temperaturi još nekoliko minuta, kako bi se savršeno skuvalo i iznutra.

Rasporedite aromatični sos od malina u tanjire za serviranje i odozgo položite ivice mesa.

Pospite krupnom ljuspastom solju tip Maldon i odmah poslužite.

Krhko svinjsko meso sa sosom od malina je jelo odgovarajuće za praznićnu večeru i posebne povode!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: