Način pripreme
U posudu stavite 2-3 supene kašike kefira od gljive. Dodajte mleko koje mora da bude hladno. Ako je domaće, prvo ga skuvajte, sačekajte da se ohladi i onda ga dodajte. Dobro bi bilo da se koristi mleko visoke masnoće - barem 3.7%.
Dobro operite kefir pre nego što ga dodate u mleko Možete to da uradite plastičnom cediljkom u tankom mlazu česme da ga ne biste oštetili. Kada se pravi domaći kefir koristi se samo plastično posuđe i pribor.
Čim ga pomešate sa mlekom, zatvorite posuu i ostavite na tamnom, izvan frižidera. Možete da mešate s vremena na vreme. Nakon 48 sati ćete dobiti kafir sa gustim slojem kiselog mleka odozgo.
Da biste dovojili kefir od gljive, koristite plastičnu cediljku i posudu. Cediljku stavite iznad posude i sipajte kefir sa gljivom. Pažljivo mešajte dok se ne procedi. Gotov kefir čuvajte u teglici u frižideru.
Vremeno gljiva će rasti i biće potrebno da se doda više mleka. Međutim, prvi put se pridržavajte proporcija.
Ako želite da ostavite gljivu da se odmori, stavite je u posudu sa mlekom 1:1 u frižider. Tako može da odstoji do 2 nedelje. Posle treba da zamenite vodu melkom. Pre nego što prebacite gljivu, trreba dobro da je operete.
Ovo su cake u pripremi domaćeg kefira.