Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi deserti»Griz alva sa limunom i maslacem

Griz alva sa limunom i maslacem

Kulinarna mrejaKulinarna mreja
Džedaj
641882k
Griz alva sa limunom i maslacem
Fotografije: Kulinarna mreja
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
10
"Drugačija griz alva sa limunom i maslacem"

Potrebni sastojci

  • pšenični griz - 1 i 1/2 šolja
  • maslac - 125 g
  • ulje - oko 30 ml
  • sok od limuna - od 1 i 1/2 komada
  • kora limuna
  • vanila - ampula
  • šećer - 1 i 1/2 šolja
  • voda - 3 šolje
  • suvo grožđe - po želji
  • cimet - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Šolja sa kojom sam merila je zapremine 150 ml.

U šerpi pomešamo šećer, sok od limuna, korice limuna (može narendane, ja sam ih isekla jer sam želela da se osete i vide dobro), voda.

Stavljamo na ringlu da provri. Mešamo da se istopi šećer. Ostavljamo da se blago ohladi. U drugoj šerpi zagrevamo maslac sa uljem.

Dodajemo griz i zapržimo dok ne postane zlatasto.

Pažljivo sipamo šećerni sirup, mešajući da se ne stvore grudvice, dok se ne zgusne. Na kraju idu vanila i suvo grožđe. Raspoređujemo u odgovarajuću posudu, blago namazanu. Posipamo cimetom.

Pokrivamo krpom i ostavljamo nekoliko sati da se stegne.

Serviramo griz alvu isečenu na parčiće.

Dobija se veoma ukusna i aromatična griz alva sa limunom i maslacem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: