Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi deserti»Alva»Griz alva sa karamel sirupom

Griz alva sa karamel sirupom

Tsvetomira IvanovaTsvetomira Ivanova
Početnik
18108
Griz alva sa karamel sirupom
Fotografije: Tsvetomira Ivanova
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
6
"Griz alva je jedan od ukusa našeg detinjstva"

Potrebni sastojci

  • maslac - 50 g
  • ulje - 50 ml
  • griz - 250 g, pšenični
  • šećer - 250 g
  • voda - 250 ml
  • Za posipanje
  • cimet
  • šećer u prahu - po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo počinjemo sirupom, sipamo šećer u malu šerpu i stavljamo na ringlu na slabu vatru da se karamelizuje.

Ne mešamo, jednostavno ostavljamo da se šećer istopi i on postaje gust karamel.

Nakon toga veoma pažljivo i u tankom mlazu sipamo vruću vodu i mešamo da se karamel rastvori. Sklanjamo sa vatre.

U drugu šerpu stavljamo maslac i ulje. Ponovo na ringlu na slani vatru dok se maslac ne istopi.

Sipamo griz i pržimo dok ne postane zlatast. Ponovo u tankom mlazu sipamo karamel sirup i mešamo neprestano, dok se ne zgusne (može da se dodaju istucani orasi po želji).

Tako gotova smesa se sipa u posudu (ja sam koristila kalup za kolač), zagladi se dobro i uvija se krpom. Ostavljamo da se potpuno ohladi.

Iako sam imala kalup za kolač, okrenula sam ga u ogovarajući tanjir nakon što se ohladio.

Posula sam klasičnu griz alvu obilno šećerom u prahu i cimetom.

Serviramo griz alvu sa karamel sirupom isečenu na parčiće.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: