Način pripreme
Prvo počinjemo sirupom, sipamo šećer u malu šerpu i stavljamo na ringlu na slabu vatru da se karamelizuje.
Ne mešamo, jednostavno ostavljamo da se šećer istopi i on postaje gust karamel.
Nakon toga veoma pažljivo i u tankom mlazu sipamo vruću vodu i mešamo da se karamel rastvori. Sklanjamo sa vatre.
U drugu šerpu stavljamo maslac i ulje. Ponovo na ringlu na slani vatru dok se maslac ne istopi.
Sipamo griz i pržimo dok ne postane zlatast. Ponovo u tankom mlazu sipamo karamel sirup i mešamo neprestano, dok se ne zgusne (može da se dodaju istucani orasi po želji).
Tako gotova smesa se sipa u posudu (ja sam koristila kalup za kolač), zagladi se dobro i uvija se krpom. Ostavljamo da se potpuno ohladi.
Iako sam imala kalup za kolač, okrenula sam ga u ogovarajući tanjir nakon što se ohladio.
Posula sam klasičnu griz alvu obilno šećerom u prahu i cimetom.
Serviramo griz alvu sa karamel sirupom isečenu na parčiće.