Način pripreme
Isecite patlidžan na pola po dužini. Napravite nekoliko uboda viljuškom i posolite. Ostavite na pola sata da odvoje svoju gorčinu.
U razreze stavite čenove belog luka, premažite i stavite papir za pečenje u odgovarajuću tepsiju.
Stavite patlidžan, oko njega paprike. Pecite pola sata na 200 stepeni.
Izvadite unutrašnjost patlidžana i izdrobite. Isecite i propržite celer i luk. Dodajte oguljeni paradajz, začinite korijanderom, solju, biberom, karijem i sa dva čena belog luka, istucana.
Dodajte patlidžan i paprike zajedno sa pečenim belim lukom. Sipajte pire od paprika i koncentrat paradajza u posudui mešajte ih sa čašom vode. Sipajte u đuveč od povrća i dinstajte 15 minuta.
Ako ima više tečnosti, pojačajte temperaturu i ostavite da ispari.
Poslužitejermenski đuveč od povrća Sambuk Ajlazan.