Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Đuveč»Brjam (Grčki đuveč od povrća)

Brjam (Grčki đuveč od povrća)

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2173k216
Brjam (Grčki đuveč od povrća)
Fotografije: Viktoria Konstantinova
1 / 4
28/07/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
80 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
4
"Najslađe je maslinovo ulje, koje je ostalno na dnu pleha i sakupilo aromatičan buket svežih začina"

Potrebni sastojci

  • krompir - 600 - 700 g
  • patlidžan - 600 g
  • tikvice - 500 g
  • crvene paprike - 200 g, sveže
  • paradajz - 600 g, svež
  • luk - 1 glavica, star
  • beli luk - 2 čena
  • peršun - 1/2 veze
  • nana - 3 - 4 grančice, svež
  • origano - 2 prstohvata, svež
  • maslinovo ulje - 80 - 100 ml
  • so
  • biber
* merne jedinice

Način pripreme

Oljuštite patlidžan i isecite na kockice. Stavite ga u veoma posoljenu vodu oko 20-30 minuta. Nakon toga operite tekućom vodom i ocedite.

Paradajz isecite od donjeg dela na krst. Blanširajte ga u vreloj vodi 30 sekundi. Izvadite reštkastom kašikom i odmah potopite u ledenu vodu. Nakon toga oljuštite i isecite na kockice. Ostavite sa strane.

Krompir očistite i isecite na krugove, tikvice - na kockice, paprike i luk isecite na krugove. Beli luk i zelene začine sitno iseckajte.

Svo povrće, bez paradajza sravite u veliku posudu i pomešajte. Posolite i pobiberite, dobro promešajte i prebacite u veliki pleh za pečenje. Ravnomerno rasporedite. Odozgo sipajte paradajz i svuda raspordite.

Sve prelijte maslinovim uljem, dodajte i malo vode. Pokrijte pleh aluminijumskom folijom.

Pecite na 180 stepeni oko 45-50 minuta. Nakon toga skinite foliju i pecite oko 15-20 minuta ili dok ne dobije zlatnu boju.

Recept je iz knjige Saveremena grčka kuhinja .

Kao većina nacionalnih jela postoje različite varijante, tako je i brjam jelo u koje se može dodati šta sezona dozvoljava, ali razume se - samo povrće. Liči na francuski ratatuj i italijansku kaponatu, patlidžan i leblebije su istočni dodatak i ponovo Francuska sa - Braon pirinač sa povrćem na provansalski način, izuzetno odgovarajuća jela za leto.

U ovom jelu je samo povrće, koje se preliva maslinovim uljem, solju i biberom. Nema bujona, nema miks gotovih začina. Povrće se malo karamelizuje u sopstvenim šećerima, sočni od svojih sokova i sa lepom zlatnom koricom.

Najslađe je maslinovo ulje, koje je ostalo na dnu pleha i sakupilo aromatičan buket svežih začina.

Ovaj brjam se može servirati kao glavno jelo, kao prilog, servira se i topao i hladan.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: