Način pripreme
Prethodno ogulite patlidžan i isecite ga na kockice. Posolite i ostavite da se ocedi od svoje gorčine. Kada je gotovo, isperite vodom i osušite.
Očistite povrće i isecite ga: luk - na tanke polumesece, krompir na krupne kockice, tikvicu na male kockice, šargarepu - na kolutiće, ispečene crvene paprike i oguljeni paradajz na kockice, a beli luk - sitno.
Zagrejte ulje na umerenoj temperaturi u dubokom tiganju na ringli. Sipajte luk, krompir i šargarepe. Pržite dok luk ne omekša, i dok se krompir blago ne zapeče ili otprilike 10 minuta.
Dodajte paprike, tikvicu, patlidžan i beli luk. Kuvajte još otprilike 5 minuta. Dodajte grašak, boraniju i začine. Izmešajte i kuvajte još otprilike 5 minuta.
Na kraju dodajte paradajz i otprilike 150 ml vode. Sipajte đuveč od povrća u glinenu đuvečaru. Poklopite i stavite u hladnu rernu.
Zagrejte na 250°C i kuvajte otprilike 20 minuta, smanjite na 200°C i kuvajte još otprilike 25 minuta.
Na kraju kuvanja skinite poklopac i ostavite posni đuveč da se zapeče.
Posni pikantni đuveč od povrća je mnogo ukusan.