Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Janija»Indijsko crveno sočivo - Masur Dal

Indijsko crveno sočivo - Masur Dal

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Indijsko crveno sočivo - Masur Dal
Fotografije: Ivelina
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
4
"Indijsko crveno sočivo je inspirisano Indijom i jedno je od mojih omiljenih jela zbog brzine kojom se sprema"

Potrebni sastojci

  • bujon od povrća - 1 litar ili voda
  • kokosovo mleko - 400 g, za kuvanje
  • pirinač - 320 g, basmati
  • voda - 320 g
  • sočivo - 300 g, crveno
  • paradajz pire - 100 g ili čeri paradajz
  • šargarepe - 2 komada
  • luk - 1 srednji
  • beli luk - 1 čen
  • čili - 1/2 sušenog
  • kurkuma - 1 kašičica
  • kari - 2 kašičice
  • đumbir - 3 cm, iseckan, svež
  • korijander - iseckan ili peršun
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Indijsko crveno sočivo - Masur Dal je janija od crvenog sočiva inspirisana Indijom i jedno je od mojih omiljenih jela zbog brzine kojom se sprema.

Zapravo, crveno sočivo se veoma brzo kuva tako da je pun indijski recept gotov za manje od 30 minuta!

Prvo sipajte vodu u šerpu, dodajte so i ostavite da provri. Dodajte basmati pirinač, smanjite ringlu, pokrijte poklopcem i kuvajte otprilike 10 minuta ili dok se tečnost u potpunosti ne apsorbuje.

Priprema povrća: Isecite luk i šargarepe na kockice. Izrendajte đumbir nakon ksidanja spoljašnjeg omotača. Ogulite beli luk i isecite, isecite paradajze, ukoliko su sveži.

U šerpu dodajte ulje, luk, beli luk, đumbir, čili i prstohvat soli. Kuvajte na umerenoj vatri dok luk ne omekne, otprilike 3-4 minute.

Dodajte začine: kari i kurkumu i još malo soli, ukoliko je potrebno.

Mešajte i kuvajte otprilike 60 sekundi nakon čega dodajte paradajze /sveže ili iz konzerve/. Kuvajte na umerenoj vatri otprilike 6-8 minuta često mešajući da ne zagori, nakon toga dodajte kokosovo mleko i sočivo.

Ostavite da provri, smanjite ringlu i kuvajte otprilike 20 minuta na umerenoj vatri. Kada se kokosovo mleko zgusti, polako dodajte bujon od povrća takoda se sočivo skuva. Kada je janija od sočiva skuvana, servirajte sa garnirungom od pirinča. Uživajte!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: