Način pripreme
U šerpu stavite vodu i ulje. Ostavite da provri, prstohvat soli i dodajte brašno neprestano mešajući. Dobija se gusta smesa. Skinite sa ringle.
Nakon što se smesa ohladi, dodaju se jaja jedno po jedno tako što se nakon svakog jajeta meša (koristila sam misker da bi se dobila glađa smesa i da bi bilo brže).
Smesa postaje gusta i lepljiva. U nauljenu ili pokrivenu papirom za pečenje tepsiju se stavlja kašika testa za eklere ili se špricaju.
Nije potrebno posebno oblikovanje, zato što prilikom pečenja ekleri zauzimaju svoj oblik.
Ekleri se peku u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni otprilike 25-30 minuta, ako su veći vreme može da se poveća. Peku se bez otvaranja rerne.
Ako želite možete da namažete umućenim jajetom i 1 kašičicom vode eklere kako bi bili blistavi, ali nije obavezno.
U posudu i na ringlu se stavljaju se nabrojani proizvodi za krem dok se ne zgusti uz neprestano mešanje, dodajete maslac i vanilu i skidate sa ringle.
Malo ohlađeni ekleri se seku po sredini i pomoću male kašike se pune kremom. Ne postoji opasnost da krem za eklere iscuri, zato što se kolači slepljuju.
Gotovi neobični ekleri sa vazdušastim kremom se posipaju šećerom u prahu sa prelivom od čokolade ili karamel sosom.