Način pripreme
U šerpi pomešajte vodu, mleko, šećer, so i maslac.
Zagrejte na srednjoj vatri dok se maslac ne istopi i dok smesa ne proključa.
Kad smesa dobro proključa, u nju odjednom sipajte brašno i snažno mešajte drvenom kašikom.
Mešanje se nastavlja sve dok ne počne da se formira testo koje se odvaja sa zidova posude. Nastavite da mešate na srednjoj do niskoj temperaturi još oko minut.
Prebacite gotovo testo u posudu i ostavite da se malo ohladi pre nego što mu dodate jaja, ali ipak treba da bude toplo, ali ne i vruće da ne skuva jaja.
Jaja se jedno po jedno dodaju u kuvano testo, a posle svakog dodavanja testo se dobro meša dok se jaje ne sjedini sa testom i smesa ne postane homogena.
Eklere oblikujte kašikom, a važno je imati razmak između njih, jer će jako narasti tokom pečenja. Eklere pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C.
Vreme potrebno za eklere je oko 35-40 minuta. Dok se peku, ne otvarajte vrata rerne.
Gotove eklere stavite na rešetku da se potpuno ohlade pre punjenja.
Za to vreme pripremite krem od mleka. U šerpu sipajte 600 ml mleka i prokuvajte ga. Dok čekate, žumanca izmutite u posudi sa ostatkom - 150 ml mleka, brašno, skrob - u homogenu smesu.
Dodajte šećer u vrelo mleko i promešajte da se rastvori. Zatim u tankom mlazu sipajte žumance, neprestano mešajući. Mešajte na srednjoj vatri dok se krem ne zgusne. Zatim sklonite sa vatre i dodajte vanilu, rum i maslac.
Dobro promešajte i ostavite da se ohladi.
Za to vreme belanca umutite u sneg. Postepeno ih špatulom dodajte u ohlađeni krem, lagano mešajući drvenom kašikom u jednom smeru dok se belanca ne sjedine sa kremom, a zatim ponovo dodajte malo dok ih ne potrošite. Ovo čini da sladak krem bude lepršav, vazdušast i lagan.
Nakon toga isecite kape na eklearima i napunite ih kremom.
Ostavite prepunjene eklere sa vazdušastim kremom da se odmore nekoliko sati i spremni su.
Možete ih napuniti i špricem.