Način pripreme
Zagrejte rernu do 190°C.
Pomešajte vodu, maslac i so u srednjoj šerpi, stavite na umerenu vatru i mešajte dok se maslac ne istopi. Nakon što se maslac istopi, pojačajte ringlu do srednje visoke temperature i ostavite da se krčka, nakon čega skinite posudu sa vatre i čvrstom kašikom otpornom na toplotu ili drvenom kašikom izmešajte celo brašno.
Nastavite da mešate otprilike 2 minute ili dok smesa ne dobije konzistenciju sličnu pasti, nakon toga stavite na umerenu vatru i mešajte brzo 1 do 2 minuta dok se testo ne povuče sa ivica šerpe i dno ne bude čisto; testo treba da bude sjajno i glatko, ali ne i suvo.
Odmah prebacite testo u posudu miksera i mešajte na niskom ubrzanju otprilike 20 sekundi kako biste oslobodili deo vlage. Počnite polako da dodajete jaja, otprilike 50 g odjednom, mešajući dok se svako dodavanje u potpunosti ne apsorbuje pre nego što dodate sledeće.
Nastavite da dodajete jaja, ostavljajući 25 g dok se testo ne odvoji od zidova posude kada se izvuče lopaticom, ali se zatim ponovo uhvati.
Povećajte brzinu do srednje i mešajte 15 sekundi, da biste bili sigurni da su sva jaja uključena. Isključite mikser. Kada se lopatica podigne, testo treba da formira kljun - treba da zadrži svoj oblik i da se okrene nadole, ali da se ne otkida. Ukoliko je kuvano testo previše tvrdo, dodajte sačuvano jaje.
Prebacite kuvano testo u poslastičarsku kesu i ohladite testo dok ne postane hladno, otprilike 20 minuta. Testo stavite na pergament.
Stavite tepsiju u rernu i odmah smanjite temperaturu do 190 i pecite 30 do 35 minuta dok ne postane zlatkasto smeđe. Poslednjih 10 minuta smanjite na 165°C, dok ne postanu lagani i šuplji. Razlomite, ukoliko je potrebno: centar treba da izgleda potpuno ispečen i suv.
Stavite na rešetku za kuvanje i u potpunosti ohladite eklere pre nego što ih napunite.
Stavite list želatina u ledenu vodu kako bi omeknuo. Izmešaje jaja, šećer stavljen na šerpu sa tek ključalom vodom. Kuvajte uz neprestano mešanje dok se ne zgusti i dok temperatura ne bude otprilike 82°C.
Izvadite iz vodene pare sa vrućom vodom i mešajte minutu kako bi se ohladilo. Istisnite višak vode iz omeknulog lista želatina i dodajte u krem, mešajući još munutu kako biste bili sigurni da se rastvara. Ostavite da se dobro ohladi u frižideru.
U ovom momentu krem može da se koristi ili da se prebaci u pokrivanu posudu. Pritisnite komadić kuhinjske folije ka površini i ohladite - možete da čuvate krem do 4 dana.
Žele od jagode:
Pomešajte sve sastojke u maloj šerpi stavljenoj na umerenu vatru. Kuvajte uz neprestano mešanje dok smesa ne provri. Kuvajte 10 sekundi, nakon čega sklonite sa vatre i sipajte u posudu. Stavite u frižider dok se ne stegne, otprilike 2 sata.
Nakon što se žele stegne, koristite blener kako biste mutili žele dok ne postane u potpunosti gladak. Prebacite u frižider dok ne budete spremni za upotrebu.
Pre nego što počnete sa musom, uverite se da su svi kremići u potpunosti ohlađeni. Čuvajte ih na poslužavniku na sobnoj temperaturi.
Za mus sa jagodama i kiselim mlekom pomešajte žele od jagoda i grčko kiselo mleko i mešajte zajedno krem za eklere.
Umutite pavlaku do srednjih vrhova. Pažljivo mešajte pavlaku u smesi od jagoda 3 puta.
Prebacite u špric sa malim okruglim vrhom, ako ne mešate oba krema. Možete svaki krem posebno da koristite ili da pomešate oba krema.
Stavite u špric opremljen okruglim vrhom. Punite mus od jagode u vaše eklere dok ne osetite otpor. Ponovite sa svim eklerima.
Možete da stavite svaki krem u špric i da napunite eklere, prvo kremom, a posle musom. Servirajte odmah.
Uživajte!