Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Zemičke sa peršunom i belim lukom

Zemičke sa peršunom i belim lukom

Korisnik#273643Korisnik#273643
Šegrt
8558207
Zemičke sa peršunom i belim lukom
Fotografije: Korisnik#273643
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
4
"Zemičke sa peršunom i belim lukom - kada počneš da jedeš, ne možeš da staneš!"

Potrebni sastojci

  • brašno - 360 g
  • topla voda - 200 ml.
  • suvi kvasac - 3 k.k.
  • med - 1.5 s.k.
  • ulje - 3 s.k.
  • so - prstohvat
  • žumance - 1 kom.
  • Za preliv
  • beli luk - 4 čena
  • so - 0, 5 k.k.
  • peršun - 1 veza
  • ulje - 2 s.k.
  • voda - 1 s.k.
* merne jedinice

Način pripreme

U mlakoj vodi pomešati med i kvasac, pa ostaviti da odstoji 10-ak minuta.

Brašno pomešati sa malo soli, dodati kvasac i ulje, pa zamesiti glatko i elastično testo. Ostaviti na toplom da odstoji 10-tak minuta.

Podeliti smesu na devet loptica, poređati na pleh obložen pek papirom za pečenje, premazati uljem i ostaviti na toplom da odstoji još 15 minuta. Premazati umućenim žumancetom i peći u rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.

U međuvremenu iseckati sitno pešun, dodati sitno iseckani beli luk, ulje i vodu, promešati pa preliti zemičke. Zapeći još nekoliko minuta.

Zemičke sa peršunom i belim lukom jesti dok su tople.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: