Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Slatki rolat»Čokoladni rolat Zebra za Božić

Čokoladni rolat Zebra za Božić

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Čokoladni rolat Zebra za Božić
Fotografije: Ivelina
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
20
"Zapišite recepet za ovaj rolat, zato što ćete ga praviti i u budućnosti!"

Potrebni sastojci

  • za 20 kriškica
  • brašno - 260 g, fino
  • šećer u prahu - 2 supene kašike
  • so - prstohvat
  • sveži kvasac - 15 g
  • margarein - 80 g ili maslac
  • svinjska mast - otprilike 1/2 supene kašike
  • sveže mleko - 45 ml, mlako
  • jaja - 1 komad
  • rum - 1 supena kašika
  • pavlaka - 1 supena kašika
  • za nadev
  • orasi - 150 g, mleveni
  • šećer u prahu - 50 g
  • slatko od kajsija - 4 supene kašike (po mogućnosti domaće)
  • glazura
  • tamna čokolada - 120 g
  • ulje - 1 supena kašika (ne maslinovo ulje)
  • orasi - krupno iseckani
* merne jedinice

Način pripreme

Zebra - serbó je jedan od najpopularnijih mađarskih tradicionalnih kolača.

Mnoge porodive imaju ritual u kom svake godine ovaj ukusni čokoladni rolat sa orasima ima mesto na prazničnoj trpezi. Recept niže je barem toliko ukusan, neponovljiv i veoma efikasan i ukusan.

Kod nas ga cela porodica voli godinama otkad sam ga napravila! Takođe, može da bude i akcenat praznične trpeze! Ako želite da iznenadite svoje omiljene ljude nečim posebnim, probajte ga, zato što ga ne preporučujem samo za Božić.

Pripremite, izmerite sastojke. Izmrvite kvasac u mlakom mleku, dodajte 1 kašičicu šećera i izmešajte je. Prosejte brašno u posudu sa ostalim šećerom u prahu, izmešajte so, u njoj umutite margarin i masnoću, umutite jaje, dodajte rum, nakon čega umesite sa 1 supenom kašikom kisele pavlake i naraslim kvascem.

Ukoliko je potrebno, korigujte sa malo brašna ili kisele pavlake kako bi se testo lakše razvuklo. Nakon folije ostavite u frižider na 30 minuta.

Pravimo sastojke za nadev. Po potrebi sameljite orahe, blago izmešajte slatko, prosejte šećer u prahu. Pomešajte orahe i šećer u prahu.

Testo stavite na blago nabrašnjeni papir za pečenje. Rastegnite ga u pravougaonik veličine 30 x 40 cm. Pospite slatkom, ravnomerno pospite zaslađenim orasima, nakon čega uvijte po dužoj strani.

I ovde možemo da ostavimo 1-1 cm trake sa strane koju savijamo ka unutra pre uvijanja kako sigurno ne bi iscureo naš nadev. Pažljivo prebacite u tepsiju za pečenje obloženu papirom za pečenje /tepsija za pečenje/ i ostavite da odstoji na toplom mestu na 60 minuta.

Aromatičan slatki rolat pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C 30 do 35 minuta. Stavite na tepsiju za pečenje i u potpunosti ohladite.

Čokoladu sa uljem istopite na vodenoj pari, zalijte ohlađene rolnice i odozgo pospite krupno iseckanim orasima ili celim orasima, kako vam se dopada.

Ostavite glazuru ovog omiljenog čokoladnog rolata da se u potpunosti stegne (ne u frižideru, već na hladnom mestu) i servirajte iseckanu po želji.

Ne preporučujem da ovaj čokoladni rolat Zebra za Božić bude samo za praznike!

Uživajte!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: