Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Slatki Rolat»Mađarski tradicionalni rolat sa orasima za Božić

Mađarski tradicionalni rolat sa orasima za Božić

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5831002k240
Mađarski tradicionalni rolat sa orasima za Božić
Fotografije: Ivelina
1 / 3
12/01/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
6
"Požurite, zato što može i da ne ostane ovog tradicionalnog rolata sa orasima"

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • univerzalno brašno - 500 g
  • maslac - 100 g, neslani
  • svinjska mast - 100 g
  • šećer - 1 kašičica
  • šećer u prahu - 50 g
  • jaja - 2 komada
  • sveži kvasac - 15 g
  • sveže mleko - 1/2 šolje, punomasno
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
  • limunova kora - 1 kašičica
  • so - prstohvata
  • Za nadev od oraha
  • orasi - 200 g, fino mleveni
  • orasi - 1 šaka, krupno iseckani
  • mleko - 1/2 šolje
  • šećer u prahu - 100 g
  • cimet - 1 prstohvat mleveni
  • suvo grožđe po izboru - 2 supene kašike
  • slatko od kajsija - 2 supene kašike
  • kora limuna - 1 kašičica
  • kora pomorandže - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Istopite 1 kašičicu šećera mlakom mleku, nakon toga dodajte kvasac, sačekajte nekoliko minuta dok se ne aktivira.

Rukom pomešajte brašno sa maslacem i svinjskom mašću. Smesa će postati dosta sipljiva.

Dodajte 2 cela jaja, šećer u prahu, prstohvat soli, vanilin šećer, koru limuna i smesu kvasac/mleko. Pažljivo umesite. Ukoliko je potrebno dodajte još brašna.

Podelite testo na 4 lopte, pokrijte i ostavite na 30 minuta. Ili na dve lopte za dva rolata.

U međuvremeno imate vremena da napravite nadev od oraha.

Nadev od oraha:

U tiganju zagrejte mleko sa šećerom, ostavite da provri. Skinite tiganj sa ringle, dodajte mlevene i krupno iseckane orahe, suvo grožđe, koru limuna i koru pomorandže, cimet i slatko od kajsija. Dobro izmešajte i ostavite da se u potpunosti da se ohladi.

Nakon toga uvijte slatki rolat.

Na nabrašnjenoj površini razvijte svaki komad testa u pravougaonik dimenzije otprilike 12x14 (30x35 cm).

Na testo rasporedite nadev od oraha ili jabuka ostavljajući otprilike 1 cm praznih rubova sa svake strane i uvijte po dužini.

Uverite se da nije preterano stegnuti i ne gubi se mnogo. Pažljivo prebacite na tepsiju za pečenje.

Odvojte jaje, ostavite belanca sa strane. Pažjivo umutite žumance i namažite gornji deo četiri rolata. Ostavite ih da odstoje u žumancu, to će oduzeti otprilike pola sata.

Nakon što se žumance ohladi, namažite belance četkom, ostavite ga da se ohladi na hladnom mestu, po mogućstvo ne u frižideru. Možete da ih ostavite na 1 noć i da ih pečete sledećeg dana.

Odozgo nabodite ražnjić pazeći da prođe do kraja. Ovo dozvoljava parama da izađu što može da dovedeo do cepanja testa.

Rolate sa orasima pecite otprilike 30-35 minuta ili dok se ne dobije zlatkasto braon boja.

Držite mađarski tradiconalni rolat sa orasima za Božić na hladnom i suvom mesto i secite božićni kolač samo pre serviranja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: