Način pripreme
Praziluk se očisti veoma dobro. Iseče se na sitno. Stavlja se u vok tiganj i dinsta se u ulju.
Pirinač se pere dok voda ne bude bistra.
U dinstani praziluk se dodaje pirinač, aleva paprika, biber, nana i so.
Preliva se vodom u odnosu 1:1 sa pirinčem.
Smesa se meša neprestano dok se pirinač ne izdinsta i dok se voda ne upije.
Nadev za posne sarme se ostavlja da se ohladi.
Listovi kupusa se pažljivo odvajaju od glavice.
Iseku se tvrdi delovi.
Sa nadevom se uvijaju srednje velike sarme od kupusa.
Dno šerpe u kojoj će se kuvati sarme se prekriva celim listovima kupusa.
Poređa se jedan red sarmi, koje se prekrivaju celim listovima kupusa.
Odzgo se poređa još jedan rad sarmi koji se ponovo prekriva celim listovima.
Sarme se pokrivaju tanjirom, okrenutim na dole i prelivaju se čorbom od kupusa do ivice tanjira.
Sarme od kupusa sa prazilukom po starom receptu se kuvaju 60 minuta na slaboj vatri.