Način pripreme
Umutiti belanca sa šećerom pa dodavati žumanca uz mućenje, a takodje i mleko i ulje. Na kraju dodati brašno, kakao i prašak za pecivo i sve sjediniti.
Istresti u obložen pleh 30 x 20 cm ili približno pa staviti u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni da se peče oko 25 do 30 minuta. Testirajte čačkalicom, tako ćete najbolje videti da li je pečena.
Ohladjenu koru preseći vodoravno na 3 dela, za tortu nam je potrebno 2 kore a od treće dodavanjem eurokrema napravimo kuglice koje čokoladiramo i ostavimo za dekoraciju.
Kora 2
Zagrejati rernu na 200 stepeni. Ulupati belanca sa šećerom, pa dodati lešnike, brašno i prašak za pecivo i sve sjediniti. Peći izmedju 10 i 15 minuta. Ovakve se prave 2 kore. Ja sam pekla u velikom plehu od rerne jednu pa je presekla na 2 dela.
Ohladiti pa premazati prelivom od čokolade. Otopiti 150 g čokolade sa 3 kašike ulja i 3 kašike mleka i ostaviti da se stegne.
Kora 3
Zagrejati rernu na 200 stepeni pa umutiti belanca sa šećerom i umešati brašno i prašak za pecivo. Peći izmedju 10 i 15 minuta. Ohladiti.
Fil
Umutiti žumanca sa šećerom i gustinom, dodati malo mleka i izmutiti. Ostatak mleka staviti da provri pa zakuvati i mešati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre, podeliti na dva dela pa ujedan dodati 200 g čokolade, a u drugi 2 vanilin šećera.
Sjediniti pa prekriti folijom i ostaviti da se hlade.
Ulupati 100 g margarina da bude penasto, pa kada su filovi mlaki dodati pola u jedan fil, a pola u drugi i izmutiti.
Ulupati 250 ml slatke pavlake pa pola dodati jednom a pola drugom filu.
Slaganje:
Tamna kora, poprskati je mlekom, beli krem, lešnik kora sa prelivom, tamni fil, bela kora od belanaca, beli krem, druga lešnik kora, čokoladni krem i odozgo tamna kora sa kakaom, koju isprskamo sa malo mleka. Ostane malo fila sa kojim se sastrane omaže cela torta.
Dekoracija po želji.
Dekoracija na ovoj torti je čokoladni ganaš. 200 gr čokolade i 250 ml slatke pavlake. Zagrejati slatku pavlaku da bude vruća pa dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne dobije čokoladna glazura.
Kašikom sipati glazuru na ivice torte po malo i spuštati da curi sa strane. Ostatak preliti preko kore i poravnati.
Bogata čokoladna torta je gotova!