Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Ispucali kolačići»Raspuknuti snežni čokoladni keksići

Raspuknuti snežni čokoladni keksići

Angel NenovAngel Nenov
Početnik
8121
Raspuknuti snežni čokoladni keksići
Fotografije: Angel Nenov
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
600 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
660 min.
Porcije
60
"Sigurno će biti potrebno da sakrijete ove raspuknute keksiće od nas, zato što ćemo u protivnom sve pojesti"

Potrebni sastojci

  • kakao - nezaslađen
  • šećer - 380 g, kristal
  • smeđi šećer - 130 g, muskovado
  • ulje - 200 ml /koristila sam ulje od semenki grožđa/
  • jaja - 4 velika ili 5 malih
  • vanila - 2 kašičice, ekstrakt ili esencija
  • brašno - 290 g
  • prašak za pecivo - 2 kašičice
  • so - 1/2 kašičice
  • šećer u prahu - za valjanje keksića
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi srednje veličine zajedno sa 290 g prosejanog brašna za kolače, 2 kašičice praška za pecivo i 1/2 kašičice soli. Ostavljamo sa strane.

U posebnoj posudi pomešamo 95 g prosejanog nezaslađenog kakaa, 380 g kristal šećera i 130 g braon šećera muskovato.

Dodajemo i 200 mlulje (preporučuje se od semenki grožđa). Umutimo kašikom ili žicom. Posle toga mikserom. Dodajemo jedno po jedno 4 velika jajeta (ili 5 malih), nakon svakog dobro umutimo mikserom smesu.

Na kraju dodajemo i 2 kašičice ekstrakta ili esencije vanile. Postepeno dodajemo brašno sa suvim sastojcima i ponovo dobro mutimo mikserom (smanjite brzinu miksera dok dodajete brašno).

Pokrivamo smesu streč folijom ili poklopcem i ostavljamo bar 4 sata, preporučuje se celu noć u frižideru da se dobro stegne.

2 standarndna pleha za rernu obložimo papirom za pečenje i vadimo smesu iz frižidera.

Šećer u prahu stavljamo u duboku posudu. Od smese rukama oblikujemo loptice veličine oraha. Uvaljamo svaki u šećer u prahu i rasporedimo preko pleha na oko 2 cm rastojanja jedan od drugog.

Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni sa ventilatorom 10-12 minuta.

Prilikom samog pečenja pazimo, zato što ako preteramo, postoji opasnost da se stvrdnu. Vadimo omiljene raspuknute keksiće dok su još mekani.

Ostavljamo božićne keksiće da stoje nekoliko minuta u plehu, nakon toga prebacujemo na rešetku da se ohlade. Za razliku od većine božićnih kolača i gurabija, nakon što se ohlade, snežni keksići su vazdušasti i meki.

Ako se stave u metalnu kutiju, mogu se čuvati oko nedelju dana /zamo ih držite potpuno zatvorene, da se ne suše/.

Srećni praznici sa ovim raspuknutim snežnim čokoladnim keksićima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: