Način pripreme
U posudi srednje veličine zajedno sa 290 g prosejanog brašna za kolače, 2 kašičice praška za pecivo i 1/2 kašičice soli. Ostavljamo sa strane.
U posebnoj posudi pomešamo 95 g prosejanog nezaslađenog kakaa, 380 g kristal šećera i 130 g braon šećera muskovato.
Dodajemo i 200 mlulje (preporučuje se od semenki grožđa). Umutimo kašikom ili žicom. Posle toga mikserom. Dodajemo jedno po jedno 4 velika jajeta (ili 5 malih), nakon svakog dobro umutimo mikserom smesu.
Na kraju dodajemo i 2 kašičice ekstrakta ili esencije vanile. Postepeno dodajemo brašno sa suvim sastojcima i ponovo dobro mutimo mikserom (smanjite brzinu miksera dok dodajete brašno).
Pokrivamo smesu streč folijom ili poklopcem i ostavljamo bar 4 sata, preporučuje se celu noć u frižideru da se dobro stegne.
2 standarndna pleha za rernu obložimo papirom za pečenje i vadimo smesu iz frižidera.
Šećer u prahu stavljamo u duboku posudu. Od smese rukama oblikujemo loptice veličine oraha. Uvaljamo svaki u šećer u prahu i rasporedimo preko pleha na oko 2 cm rastojanja jedan od drugog.
Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni sa ventilatorom 10-12 minuta.
Prilikom samog pečenja pazimo, zato što ako preteramo, postoji opasnost da se stvrdnu. Vadimo omiljene raspuknute keksiće dok su još mekani.
Ostavljamo božićne keksiće da stoje nekoliko minuta u plehu, nakon toga prebacujemo na rešetku da se ohlade. Za razliku od većine božićnih kolača i gurabija, nakon što se ohlade, snežni keksići su vazdušasti i meki.
Ako se stave u metalnu kutiju, mogu se čuvati oko nedelju dana /zamo ih držite potpuno zatvorene, da se ne suše/.
Srećni praznici sa ovim raspuknutim snežnim čokoladnim keksićima.