Neobična torta

VanjicaVanjica
Šegrt
9146207431
Neobična torta1 / 2
04/01/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"Zašto je ova torta neobična? Proverićemo odmah!"

Potrebni sastojci

  • belanca - 15 komada
  • šećer - 15 kašika
  • mleveni orasi - 21 kašika
  • brašno - 12 kašika
  • Fil
  • žumanca - 15 komada
  • brašno - 15 kašika
  • šećer - 20 kašika
  • mleko - 1 l
  • orasi - 300 g
  • margarin - 400 g
  • crna čokolada - 300 g
  • bela čokolada - 100 g
  • Dekoracija
  • šlag - 200 g
* merne jedinice

Način pripreme

Za pripremu ove torte potrebno je umutiti 3 iste kore. Znači, umutite 5 belanca sa 5 kašika šećera u čvrst sneg. Dodajte 4 kašike brašna i 7 kašika mlevenih oraha i na najmanjoj brzini miksera kratko izmešajte. Na isti način pripremite još dve kore.

Ispecite ih u rerni na 180 stepeni oko 10 minuta. Ja sam pekla u pravougaonom plehu dimenzija 32 x 22 cm. Pleh obložite pek papirom i špatulom ravnomerno rasporedite smesu za koru. Pečenu koru ostavite da se ohladi pa tek onda lagano skinite papir.

Za fil u dubljoj posudi penasto umutite žumanca sa šećerom. Dodajte brašno i oko 200 ml mleka i dobro umutite mikserom.

Preostalo mleko stavite na ringlu da se zagreva. Izaberite veću šerpu jer ima prilično fila. Ja sam koristila treću po veličini iz onog kompleta od četiri šerpe. Smanjite zatim temperaturu ringle, šerpu maknite i lagano u mleko ulijte smesu od žumanaca uz neprestano mućenje. Vratite šerpu na ringlu i skuvajte krem neprestano muteći mikserom. Pazite da se fil ne uhvati za dno šerpe.

Gotov fil pokrijte prianjajućom folijom, tako da dodiruje površinu fila i ostavite da se ohladi. Posebno umutite margarin i sjedinite ga sa ohlađenim filom.

Podelite fil na 3 jednaka dela. U jedan deo dodajte 300 g otopljene crne čokolade, u drugi deo 100 g otopljene bele čokolade, a u treći deo 300 g mlevenih oraha. Svaki fil posebno dobro umutiti da se sastojci sjedine.

Prvu koru stavite na poslužavnik, premažite je crnim filom, zatim stavite drugu koru pa je premažite žutim filom, i na kraju treću koru i fil sa orasima. Tortu ostavite na par sati u frižideru da se stegne pa je premažite i ukrasite sa 200 g umućenog šlaga.

Neobična torta je gotova!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: