Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Jagnjeća sarmica»Neobična sarmica sa koprivom i pečurkama

Neobična sarmica sa koprivom i pečurkama

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5291523k
Neobična sarmica sa koprivom i pečurkama
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
6
"Nazovite je neobična, nazovite je prolećna - nećete pogrešiti. Ali ćete pogrešiti ako propustite da je probate"

Potrebni sastojci

  • jagnjeće iznutrice - 500 g
  • maslac - 5 kašika
  • mladi luk - 1 veza
  • kopriva - 300 g
  • pirinač - 1 šoljica za kafu
  • pečurke - 1 teglica
  • jaja - 1 kom.
  • kiselo mleko - 1 šolja
  • kačkavalj - 50 g
  • ulje - 4 kašike
  • nana - 2 kašike
  • biber
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Iznutrice se dobro operu i skuvaju se u posoljenoj vodu, ocede se i iseku se na sitno.

Luk se iseče na sitno i dinsta se u zagrejanom maslacu. Njemu se dodaju očišćen pirinač, pečurke, nana i biber.

Na kraju dodajemo na sitno isečenu koprivu, prelivamo smesu (uvek koristimo bujon od kuvanja iznutrica) i ostavljamo 15 minuta na slaboj vatri. Solimo ako je neophodno.

Gotova smesa se stavlja u posudu za pečenje namazanu uljem, pokrivenu folijom. Zapečemo u umerenoj rerni 30-35 minuta.

Za to vreme pripremamo preliv od kiselog mleka, sitno narendanog kačkavalja i jajeta. Prelivamo jelo i pečemo još 10-15 minuta da se zarumeni.

Servirano jelo garniramo kašikom kielog mleka, ružice od pečuraka i dela nadeva.

Savet: Ako nemam jagnjeći komplet, koristim oko 300 g svinjske džigerice.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: