Način pripreme
1. Odvajamo belanca od žumanaca. U dubokoj posudi mikserom mutimo prvo belanca, u niskim obrtajima, posle na visokim, otprilike 5 minuta, u zavisnosti od jačine miksera.
Treba da postanu visoka, blistava, bela i sipkasta. Treba da budu toliko stegnuti da ako okrenete posudu obrnuto, da ostanu zalepljeni, bez mrdanja. Ovaj deo je veoma važan, ukoliko želite mekane kore za tortu.
2. Nakon toga počinjemo da dodajemo malo po malo šećera i nastavljamo da mešamo. Šećer treba da bude veoma dobro umućen. Dodajemo i tri supene kašike esencije šampanjca.
3. Pomešamo u maloj posudici pet kašika brašna i kakao i promešamo kašičicom.
4. Uzimamo po jedno žumance i pomešamo ga kod belanaca sa šećerom. Dobro izmiksamo mikserom i tada stavljamo sledeće žuamance, dok ne nestanu žumanca.
5. Poslednji korak za kore je veoma važan. Uzimamo po jednu kašiku pomešanog brašna sa kakaom i dodajemo u smesu sa jajima.
Obavezno polako mešamo špatulom ili drvenom kašikom, počinjući od dna posudi ka gore i pazimo da ne izlazi vazduh iz same smese.
Kada su brašno i kakao u potpunosti rastvoreni, dodajemo sledeću kašiku suve smese. Pažljivo mešamo dok ne netane cela smesa i pazimo da ne ostanu grudvice brašna.
6. Uključujemo rernu da se zagreje na 150 stepeni. Na dno kalupa za pečenje stavljamo list papira za pečenje i sipamo smesu. Prethodno se ne maže maslacem, da ne bi smetao podizanju kora. Stavljamo da se peče otprilike 40-45 minuta dok ne bude gotovo.
7. Počinjemo sa pripremanjem krema za našu tortu sa pavlakom, tako što namočimo želatin u malo vode i ostavljamo ga sa strane na otprilike 10 minuta.
U dubokoj posudi mutimo tečnu pavlaku sa šećerom dok se šećer dobro ne umuti, a tečna pavlaka ne postane mnogo gusta.
Zatim dodajemo krem sir, šampanjac i esenciju šampanjca. Nastavljamo sve da mešamo mikserom dok se ne dobije homogena smesa.
8. Želatin topimo na vodenoj pari i dodajemo ga u krem. Ostavljamo ga na otprilike 3-4 minutice da sae malo stegne.
9. Kada je naša kora gotova, sečemo je na tri dela. Ko boli jači ukus šampanjca, može da zalije i kore šampanjcem. Premazujemo kremom i nakon toga stavljamo drugu koru, posle ponovo mažemo kremom, stavljamo koru i vrh premazujemo kremom.
10. Naizmenično slažemo puslice na malom rastojanju, a do njih jestivo cveće. Ja sam ih posula jestivim burkatom. Posipamo kokosom u sredini praznične torte i sa strane. Stavljsamo i mrvice po želji.
Torta Šampanjac je neverovatna i impresivna!