Način pripreme
Zagrejte do ključanja 1 i 1/2 šolju vode i zajedno sa 1 prstohvatom soli – skuvajte heljdu u otvorenoj šerpi dok voda ne ispari. Kada je potpuno kuvano, ostavite da se ohladi.
U zagrejanom tiganju sa 1-2 kašike šarlana (nerafinisano suncokretovo ulje) sipajte 2 jaja, prethodno umućena sa 1 prstohvatom soli. Stalno mešajte i brzim pokretima razbijte komade jaja - na manje komade. Nakon otprilike 3 minuta su gotova. Odvojite jednu kašiku od njih za posipanje na kraju.
U dubljoj posudi za salatu pomešajte sve sastojke: kuvanu heljdu, umućena jaja, sitno iseckani - mladi luk, peršun i mladi beli luk (zelena pera), kao i začine po ukusu - himalajsku so (oko 1/3 kašičice), biber , kim, smeđi granulirani šećer, šarlan (1 kašika) i soja sos po ukusu.
Ravnomerno promešanu i aromatizovanu salatu od heljde sipajte u odgovarajuću posudu i pospite sa malo umućenih jaja i seckanim mladim lukom.
Poslužite sveže pripremljeno da ima što bogatiji ukus.
Divna i veoma ukusna salata sa heljdom i jajima sa soja sosom - pogodna kao prilog i kao glavno jelo sa prelepom teksturom i bogatim ukusom!