Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Pita Savijača»Domaća pita sa tipskim brašnom

Domaća pita sa tipskim brašnom

VILI-Violeta MatevaVILI-Violeta Mateva
Autor
2k5039k436
Domaća pita sa tipskim brašnom
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 3
26/01/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
6
"Ukusna domaća pita sa jogurtom, sjajna za grickanje!"

Potrebni sastojci

  • topla voda - 300 ml
  • so - 1 kašičica, ravna
  • šećer - 1 kašičica
  • kvasac - 1 pakovanje, suvi
  • brašno, tipsko - 650 g
  • za potapanje
  • mast - 1 kašika, istopljena
  • ulje - 4 kašike
  • nadev
  • jaja - 3 komada
  • kiselo mleko - 1 kašika
  • sir - 300 g, namrvljeni
  • maslac - 40 g, za mazanje gotove pite
* merne jedinice

Način pripreme

Napravite udubljenje u tipskom brašnu, pospite solju, šećerom, suvim kvascem.

Sipajte toplu vodicu i viljuškom umutite u gustu kašu, kada postane teško zamesite srednje testo, da se ne lepi.

Pokrijte folijom, ostavite na toplom da naraste 20 minuta.

Namrvite u posudu sir, odvojeno umutite jaja sa kiselim mlekom.

Istopite u posudi mast i pomešajte sa malo ulja.

Svaka lopta se razvija u malu i okruglu koru od 20 cm, posle se umače u vrelu masnoću i na radnoj površini se razvlači dokle može.

Namažite jajima pomoću četke, pospite sirom i uvijte u rolat.

Stavite ga u posudu za pečenje namazanu uljem uvijeno u puža, ali na odstojanju, da može da naraste uvijena pita. Tako se uvijaju sve kore.

Odozgo namažite razvijenu pitu sa preostalom smesom od jaja, pomešanu sa preostalom masnoćom. Stavit u hladnu rernu i pecite malo ispod srednjeg nivoa na 180 stepeni dok se ne zarumeni. Meni je bila gotova za 40-45 minuta.

Izvadite, namažite sa malo maslaca i pokrijte krpom.

Ukusna domaća pita sa tipskim brašnom sa jogurtom, sjajna za grickanje!

Srećni praznici!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: