Način pripreme
Prosejemo brašno kroz sito. Stavimo ga u posudu. U sredini brašna napravimo rupu. Unapred izvadimo 1 jaje, kiselo mleko i kvasac da budu na sobnoj temperaturi.
Od kiselog mleka i vode pravimo ajran, ali ukoliko već imamo gotov, možemo i njega koristiti, kakav je i ovde slučaj. Količina ajrana je 1 šolja, gust. U njega stavljamo kvasac i 2 supene kašike brašna.
Unutra dodajemo i šećer i mešamo. Ostavljamo da se aktivira na toplom, otprilike 10 min. U brašno dodajemo i 2 supene kašike maslinovog ulja, ruzmarin i so.
Kada se kvasac aktivira, i njega stavljamo u posudu. Umesimo meko testo. Dodatno ga mesimo na nabrašnjenoj radnoj površini. Oblikujemo ga u loptu i stavljamo u posudu.
Premazujemo ga sa 1 supenom kašikom maslinovog ulja i ostavljamo da naraste na toplom, 40 min, treba da bude prekriveno krpom. Dobijamo meko i vazdušasto testo, udvojenog obima.
Već naraslo testo delimo na 5 delova od kojih obrazujemo lopte. Stavljamo papir za pečenje u tepsiju rerne, može i u neku drugu.
Od svake lopte pravimo dugačke hlebiće, koje blago spljeskamo. Posipamo ih 1 supenom kašikom brašna. Ja sam to uradila pomoću cediljke.
Ostavljamo da naraste 40 min. Dijetalne hlepčiće pečemo u zagrejanoj rerni dok ne budu gotovi. Budu neverovatno ukusni i mekani, sa prijatnom koricom.
Još tople hlepčiće sa tipskim brašnom i ruzmarinom vadimo i uvijamo ih u krpu. Neka vam je slatko!