Način pripreme
Ostavljamo maslac na sobnoj temperaturi da dobro omekša i nakon toga možemo da ga mažemo. Dve vrste brašna prosevamo kroz sito u veliki pleh ili kutiju.
U toplu vodu stavljamo šećer, kvasac i 3-4 supene kašike brašna i promešamo kašikom
Ostavljamo da nadođe kvasac na toplom 10 minuta. Sipamo sadržaj u udubljenje koje pravimo u brašnu. Dodajemo i ulje, sirće i so unutra u udubljenje u brašnu. Zamesimo meko testo dobro.
Pospemo brašnom radnu površinu i razvučemo testo u veliki duguljasti list. Oklagiju takođe pospemo brašnom, prilikom razvlačenja testa takođe, ako je potrebno da se ne lepi.
U posudi umutimo jaje i 1 supenu kašiku ulja, koje će nam biti potrebno za premazivanje pužića. Izmrvimo sir u posudi uz pomoć viljuške. Namažemo listove testa mekim maslacem. Odozgo rasporedimo sir i uvijamo u duguljast rolat.
Sečemo tako napravljene pužiće na debljinu od 3 cm i poređamo u pleh, namazan uljem / dno i ivice/. Pleh je prečnika 30 cm. Pokrivamo odozgo krpom i ostavljamo da nadođe 50 minuta. Nakon što nadođe namažemo smesom od jaja i posipamo semenkama.
Pečemo na 180-200 stepeni u ugrejanoj rerni dok ne bude gotovo. Nakon što ispečemo kidamo na pužiće i serviramo sa kompotom ili kiselim mlekom. Neka vam je slatko!