Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Čokoladna Torta»Božićna torta sa čokoladom

Božićna torta sa čokoladom

VILI-Violeta MatevaVILI-Violeta Mateva
Autor
2k5049k440
Božićna torta sa čokoladom
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 2
27/01/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
5
"I konzumiranje i pripremanje ove čokoladne torte je poseban i veoma prijatan trenutak"

Potrebni sastojci

  • za koru
  • jaja - 5 komada
  • šećer - 100 g
  • smeđi šećer - 80 g
  • brašno - 180 g, belo
  • kakao - 1 supena kašika, tamni
  • prašak za pecivo - 1 supena kašika
  • ulje - 3 supene kašike
  • krem
  • slatka pavlaka - 200 ml, HOPLA
  • maskarpone - 250 g
  • šećer u prahu - 8 - 9 supenih kašika, prosejan
  • sirup
  • voda - 150 ml
  • šećer - 100 g
  • glazura
  • čokolada - 80 g, mlečna
  • tečna pavlaka - 100 ml
  • dekoracija
  • fondan
  • perlice
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi mutite jaja sa šećerom dok ne pobeli. Dodajete ulje i brašno prosejano sa kakaom i praškom za pecivo. Mešate drvenom lopaticom u smesu za kolač i sipate u široku tepsiju na papir za pečenje.

Pečete kakao koru za tortu u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok čačkalica koju zabodete ne bude suva i izvadite na rešetku.

Skinite papir, isecite krajeve i isecite na 3 jednaka dela.

Pripremite sirup za kakao tortu tako što pomešate vodu i šećer i zagrejete dok se šećer ne isopi.

Posebno u posudi pomešajte tečnu pavlaku i mikserom mutite u sipkavi krem, da bude sa mekanim vrhićima. Dodajte maskarpone i prosejani šećer u prahu, umutite u gladak krem za tortu.

U duguljasti tanjir stavite jednu koru, prelijte, sledi krem, kora, krem i tako dok ne složite 3 kore i premažete kremom sa svih strana.

Ohladite dok pripremate glazuru.

Isečke izlomite na male komade, pomešajte sa 10 lešnika i 10 braon čajnih kolutića.

Meljite u secku u mrve i dobijenom smesom oblepite zidove torte.

Zagrejte pavlaku na ringlum dodajte komade mlečne čokolade i izmešajte u homogenu smesu.

Ostavite smesu da se ohladi, tako se brže steže. Njome zalivaje božićnu tortu odozgo.

Ohladite, dok se stegne i sledi dekoracija božićne torte sa čokoladom. Ona je pitanje ukusa,

Kod mene su isečene pahuljice, listići i šećerne srebrne perlice!

Srećni praznici, budite zdravi!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: