Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Čokoladna torta»Božićna torta sa čokoladom i slatkom od višanja

Božićna torta sa čokoladom i slatkom od višanja

Božićna torta sa čokoladom i slatkom od višanja
Fotografije: Violeta Dimitrova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"Prelepa i sočna božićna torta blagog ukusa, koja će osvojiti sve aplauze na Vašoj svečanoj trpezi."

Potrebni sastojci

  • Za koru
  • jaja - 6 komada
  • šećer - 100 g
  • sveže mleko - 100 ml
  • ulje - 50 ml
  • brašno - 150 g
  • kakao - 30 g
  • prašak za pecivo - 10 g
  • Za čokoladni krem
  • mlečna čokolada - 400 g
  • životinjska pavlaka - 400 ml
  • Za glazuru torte
  • sveže mleko - 150 ml
  • kakao - 1 kašika
  • šećer - 2 kašike
  • za krem sa maslacem
  • meki neslani maslac - 400 g
  • šećer u prahu - 140 g
  • sveže mleko - 50 ml
  • zelena tečna boja za hranu - 1kašičica
  • crvena tečna boja - 1 kašičica
  • Za punjenje torte
  • slatko od višanja - 150 g
* merne jedinice

Način pripreme

Priprema kora:

U posudi umutite jaja sa šećerom dok ne udvostruče zapreminu i dok se šećer ne istopi. Potrebno je oko 10 minuta. Nakon što je smesa od jaja gotova, dodajte sveže mleko i ulje i kratko promešajte.

Prosejemo suve sastojke (brašno, kakao i prašak za pecivo) i dodamo u smesu od jaja. Pažljivo mešajte špatulom i dobijenu smesu prebacite u pleh prečnika 18 cm koji smo prethodno obložili papirom za pečenje.

Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 35-40 minuta. Nakon pečenja ostavite koru da se potpuno ohladi, izvadite je iz kalupa, pa je isecite na 4 jednaka dela.

Priprema čokoladnog krema:

Izlomite čokoladu i istopite je na pari. Dodajte pavlaku u već istopljenu čokoladu i mešajte dok se ne sjedini. Ostavite u frižideru 30 minuta. Nakon hlađenja umutiti mikserom dok se ne dobije krem.

Pripremamo kakao smesu kojom ćemo natopiti tortu. Zagrevamo mleko. Dodajte mu šećer i kakao i mešajte dok se ne rastvore.

Priprema za krem sa maslacem:

Umutiti meki maslac do homogene smese.

Šećer rastvaramo u mleku i počinjemo da ih dodajemo maslacu dok se ne dobije vazdušasti krem (oko 10 minuta). Gotov krem podelite na 2dela i obojite bojama.

Sastavljanje torte:

Stavili smo prvu koru. Zalijte je mešavinom kakaoa i premažite čokoladnim kremom. Slatko od višanja ravnomerno rasporedite kašikom i stavite drugu koru. Ponovo zaliti i premazati čokoladnim kremom, ali ovog puta izostavljamo višnje. Stavili smo treću koru. Zalijte, premažite čokoladnim kremom i ravnomerno rasporedite slatko od višanja. Stavljamo poslednju koru, ovoga puta samo nakvasimo kakao smesom i tortu čuvamo na sat vremena u frižideru.

Nakon hlađenja, tortu prelijemo kremom od maslaca sa crvenom bojom i ukrasimo zelenim kremom, a ja sam koristila špric i otvorenu zvezdicu.

Po želji možete staviti šarene štapiće i naša Božićna torta je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: