Način pripreme
Rernu zagrejte do 175/ 180 °C
Naprskajte sprejem (masnoćom), dve 20/23 cm tepcije za tortu odvojte.
U velikoj posudi pomešajte brašno, bademovo brašno, šećer, prašak za pecivo i so.
Dodajte jaje, mleko, ulje i vanilu.
Mutite dok ne postane glatko.
Ravnomerno rasporedite testo između pripremljenih tepsija.
Pecite kore za tortu 20 minuta ili dok ne budu gotove.
Za Glazuru:
Umutite maslac dok se ne dobije kremasta konzustencija.
Dodajte šećer u prahu, 1/2 šolje odjednom dobro muteći nakon svakog dodavanja.
Izmešajte u ekstrakt. Ako je glazura previše gusta, da biste naneli na tortu od badema, dodajte kapljice bademovog mleka.
Recept pravi jednoslojnu tortu. Uduplala sam recept za fotografije.
U zavisnosti od toga kako ukrašavaate ovu tortu, možda će vam biti potrebno još glazure.
Za krem od maslaca smo oristili ulje na bazi bademovog ulja.
Uverite se da je bademovo mleko nezaslađeno!
Stavite 1 sloj torte na dasku za tortu ili tanjir za tortu.
Ravnomerno rasporedite 1/2 šolje glazure.
Odozgo rasprostrite drugi sloj.
Namažite ostalom glazurom odozgo i oko torte sa bademima dok se u potpunsoti ne pokrije.
Dekorišite po želji.
Savet:
Zamena za jaja, varijante: 1 supena kašika mlevenog lanenog semena sa 3 supene kašike vode i ostavite da odstoji 5 minuta. 1 supena kašika mlevenog lanenog semena sa 3 supene kašike vode i ostavite da odstoji 5 minuta.
Pire od jabuka - Jabukov soso je odlična zamena za jaja za veganske kolače i mafine. Obično kroistim 1/4 šolje nezalsađenog jabukovog sosa.
Čija seme - čija semenke kao zamena za jaja deluju slično kao laneno seme. Takođe koristite isti odnost kao kod smese od lanenog semena.
Pire od bundeve - Bolim da koristim pire od bundeve za sve jesenje recepte sa cimetom i muskatnim oraščićem. 1/4 šolje pirea od bundeve može da zameni 1 jaje.
Zamene:
Nemate baddemovo brašno? Nema problema! Dodajte 1/2 kašičice bademovog ekstrakt i koristite 2 šolje univerzalnog brašna. Ukus neće biti toliko dobar, ali ipak će postojati ukus badema.
Ako niste vegan i žečite da napravite ovaj recept, koristite 2 velika jaja i 3/4 šolje punomasnog mleka. Da biste napravili glazuru, koristite 1 1/2 šolju slanog maslaca.
Stručni savet:
Ukoliko je vaše bademovo brašno u grudvicama, možda ćete morati da ga prosejete.
Kada pravite testo za kolač, ne zaboravite da umutite sve grudvice! Testo mora da bude glatko.
Možda ćete morati da odsečete vrhove torti da biste bili sigurni da su pljosnati.