Način pripreme
U posudu sipamo variva - 1 šolju prethodno skuvane leblebije (oceđene) i ½ šolje oceđenog pasulja iz konzerve, kako i iseckan svež zeleniš iz bašte: 2 šake listova spanaća (ili blitve), 1 šaka listova peršuna, 5-6 strukova sveže divlje nane i ½ vezice mladog luka - perca. Dodajemo sitno iseckanu 1 glavicu luka i 1 čen belog luka.
Izmešamo i pasiramo moćnim pasatorom dok se ne dobije smesa zelene boje sa blago granulatom konzistencijom. Sipamo važne sastojke: kumin - 1 kašičica, mleveni crni biber - 1/3 kašičice, kari - 3 prstohvata, garam masala - 3 prstohvata, fina himalajska so - 1 ravna kašičica, smeđi kristal šećer - ½ ravne kašičice (Demerata), soda bikarbona - 1 ravna kašičia, oguljeni susam 1-2 supene kašike i šarlan - 2 supene kašike (nerafinisani suncokretovo ulje).
Za zgušnjavanje dodajemo kukuruzno brašno - otprilike 7-8 supenih kašika sa vrha i pažljivo izmešamo.
Od zelene smese od leblebija rukom oblikujemo otprilike 18-20 malih falafel ćuftica koje pržimo dok ne postanu zlatkaste sa obe strane, u keramičkom tiganju sa nelepećim premazom sa malo šarlana - suncokretovog ulja.
Poslužujemo raskošne prolećne falafele od spanaća sa pasuljem i divljom nanom na porodičnu trpezu sa domaće spremljenim orijentalnim tahini sosom.
Aromatični i neobično ukusni!