Način pripreme
Prolećni recept za prinčanu kašu sa zeljem koju mirno možemo da pripremo za vreme Uskršnjeg posta.
U šepri prokuvamo 4 šolje vode. Dodajemo himalajsku so, šarlan i 1 šolju opranog pirinča (po želji - prethodno namočenog).
Izmešamo i sipamo opran i iseckan zeleniš: sveže listove zelja (bez drški), perca mladog luka, sveže strukove divlje nane i 1 glavicu starog luka.
Kuvamo sa poklopcem uz često mešanje. Začinimo crnim biberom i alevom paprikom i ukoliko je potrebno, s još malo himalajske soli.
Nakon 20-25 minuta kada je pirinač skuvan, pasiramo moćnim pasatorom homogenu zelenu kašu i ponovo vraćamo na ringlu.
Kuvamo prolećno jelo bez poklopca još nekoliko minuta uz neprestano mešanje u krug kako bi ispario višak vode.
Recept može da bude dopunjen i s dodavanjem kravljeg maslaca, nakon čega je posna kaša gotova, i može da se pospe sirom.
Poslužujemo porciju zelene posne pirinčane kaše sa zeljem i divljom nanom po želji posutu susamom.
Neobično ukusno!