Način pripreme
Speltino brašno se proseje dva puta u posudu u kojoj će se mesiti.
Limun se icedi tako što se iscedi samo sok.
U malu posudicu se stavlja med.
Dodaje se soda i veoma dobro se izmeša dok se soda u potpunosti ne ugasi.
U brašno se dodaje so. Veoma dobro se izmeša.
U sredini se pravi udubljenje u koje se sipa med sa sodom, limunovim sokom - 2 supene kašike i tople vode.
Mesi se meko testo za speltinu pogaču koje se stavlja u posudu, pokriva se krpom i ostavlja se na 15 minuta da se odmori.
Nakon toga se testo premesi, oblikuje se u loptu i stavlja se u tepsiju sa poklpcem koja je namazana brašnom i sa malo ulja.
Ukusna pogača sa sodom se peče poklopljena u prethodno zagrejanoj rerni 5 minuta na 250 stepeni, nakon čega 25 minuta na 160 stepeni.
Kada se ispeče vadi se iz rerne i ostavlja se na 10 minuta poklopljeno u šerpi, nakon čega se vadi.
Speltina pogača sa sodom, limunom i medom je gotova!