Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača sa sodom»Speltina pogača sa sodom, limunom i medom

Speltina pogača sa sodom, limunom i medom

Maria BojilovaMaria Bojilova
Šef kuhinje
486942k
Speltina pogača sa sodom, limunom i medom4 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
6
"Obavezno podelite pogaču sa sodom i sa nama"

Potrebni sastojci

  • speltino brašno - 500 g + za posipanje tepsije
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • limun - 1 komad
  • med - 1 supena kašika
  • so - 1 supena kašika
  • voda - 250 ml, topla
  • ulje - Za podmazivanje tepsije
* merne jedinice

Način pripreme

Speltino brašno se proseje dva puta u posudu u kojoj će se mesiti.

Limun se icedi tako što se iscedi samo sok.

U malu posudicu se stavlja med.

Dodaje se soda i veoma dobro se izmeša dok se soda u potpunosti ne ugasi.

U brašno se dodaje so. Veoma dobro se izmeša.

U sredini se pravi udubljenje u koje se sipa med sa sodom, limunovim sokom - 2 supene kašike i tople vode.

Mesi se meko testo za speltinu pogaču koje se stavlja u posudu, pokriva se krpom i ostavlja se na 15 minuta da se odmori.

Nakon toga se testo premesi, oblikuje se u loptu i stavlja se u tepsiju sa poklpcem koja je namazana brašnom i sa malo ulja.

Ukusna pogača sa sodom se peče poklopljena u prethodno zagrejanoj rerni 5 minuta na 250 stepeni, nakon čega 25 minuta na 160 stepeni.

Kada se ispeče vadi se iz rerne i ostavlja se na 10 minuta poklopljeno u šerpi, nakon čega se vadi.

Speltina pogača sa sodom, limunom i medom je gotova!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: