Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kolač od jabuke»Štrudla sa jabukama sa jufkom i jagodama

Štrudla sa jabukama sa jufkom i jagodama

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4811405k
Štrudla sa jabukama sa jufkom i jagodama10 / 10
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
6
"Sočna štrudla kolač sa jabukom, jufkom i jagodama za jednu nezaboravnu poslepodnevnu užinu!"

Potrebni sastojci

  • jufka - 1 pakovanje (200 g)
  • jabuka - 1 komad (½ šolje, izrendana)
  • jagode - 8 - 10 komada (1/2 šolje, komadići)
  • šarlan - za premazivanje (nerafinisano suncokretovo ulje)
  • šećer u prahu - za posipanje
  • jagode - 2 - 3 komada, za ukras
  • Za preliv
  • ovsene pahuljice - ½ šolje, fine
  • voda - 2 šolje (po 250 ml)
  • smeđi šećer - ½ šolje, kristal
  • jaja - 1 komad, veliko (domaće)
  • vanila - 1 kesica
* merne jedinice

Način pripreme

U dubokom i uskom bokalu za pasator - namočimo fine ovsene pahuljice u 2 šolje vode na 15 minuta koje ćemo nakon toga pretvoriti u mleko za preliv.

A za to vreme možemo pripremiti poređani kolač.

Za pravljenje kolača sa jabukama ćemo koristiti mali kalup za tortu sa pokretnim prstenom veličine 17 cm. Dubok kalup za tortu mažemo šarlanom po dnu i zidovima.

Sirovu jufku delimo na 3 dela i prvu od njih rasprostiremo kao prvi red po dnu kalupa za tortu. Drugi red je od oguljene i izrendane jabuke koju posipamo po jufki.

Treći red je ponovo jufka. Po njoj posipamo četvrti red koji je od jagoda iseckanih na sitne komadiće. Odozgo završavamo petim redom - sirovom jufkom.

Vodom namočene ovsene pahuljice pasiramo (ili blendamo) i tako se dobija ovseno mleko kojim ćemo zameniti sveže mleko u tradicionalnom kolaču sa jufkom.

U ovseno mleko dodajemo ostale sastojke za preliv - 1 veliko domaće jaje, smeđi kristal šećer i vanilu. Ponovo fino sameljemo.

Ravnomerno zalivamo prelivom štrudla kolač i voće u kalupu za tortu. Nakon toga blago pritiskamo jufku tako da je preliv barem malo pokriva i da ne bude suva.

Pečemo na 180°C otprilike 50 minuta i dopečemo još 10 minuta samo sa donje strane, s obzirom na to da se odozgo brže zapeče. Za vreme pečenje se podiže, ali kada se ohladi, sleći će se.

Kada se kolač ispeče i kada ga izvadimo iz rerne - ostavljamo ga na nekoliko minuta i tada ga pažljivo odvajamo prvo tankim nožem od njegovih stranica i zatim skidamo prsten.

Ponovo ga tankim nožem odlepljujemo od dna i tada veoma pažljivo premeštamo na odgovarajući tanjir. Odozgo ga pospemo šećerom u prahu (kroz finu cediljku) i ukrašavamo jagodama (1 cela u centru i oko nje tanke kriškice).

Sveže spremljen je neverovatno ukusan i prijatno kremast iznutra sa laganom hrskavom koricom odozgo, ali tek kada se ohladi ima zanimljivu gustinu sličnu torti od palačinki.

Poslužujemo štrudlu sa jabukama, isečenu na komade kao torta.

Sočna štrudla kolač sa jabukom, jufkom i jagodama za jednu nezaboravnu poslepodnevnu užinu!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: