Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Milibrot»Božićni venac sa cimetom i marcipanom od badema

Božićni venac sa cimetom i marcipanom od badema

Dobrinka PetkovaDobrinka Petkova
Šef kuhinje
1k3912k
Božićni venac sa cimetom i marcipanom od badema2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
80 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
115 min.
Porcije
12
"Ne ukrašavajte samo kuću, ukrasite odgovarajuće i prazničnu trpezu uz ovaj božićni venac"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • sveže mleko - 125 ml
  • brašno - 300 g + 2 kašike
  • šećer - 1 kašika
  • maslac - 50 g
  • šećer - 100 g, braon
  • kvasac - 7 g, suv
  • jaje - 1 komad
  • za nadev
  • maslac - 50 g, meki
  • šećer - 50 g, braon
  • marcipan - 50 g, od badema
  • cimet - 2 kašike
  • za dekoraciju
  • bademi - filetirani
  • borovnice - sušene
  • suvo gožđe - i dr
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu sipajte toplo mleko. Dodajte šećer, kvasac i dve kašike brašna. Promešajte i ostavite kvasac da se aktivira. U drugu posudu prosejte brašno. Napravite udubljenje i sipajte kvasac, šećer i istopljeni maslac.

Zamesite meko i glatko testo. Ostavite da naraste oko 40 minuta. Razvijte testo u pravougaonu koru. U posudici pomešajte meki maslac, šećer, cimet i marcipan od badema. Promešajte dobro viljuškom. Namažite koru nadevom i pospite sušenim voćem (suvo grožđe, borovnice i drugo).

Uvijte u rolat i isecite ga na pola po dužini. Okrenite dva dela isečena na gore i prepletite ih. Postavite posudu za pečenje papirom za pečenje. Premestite rolat i uvijte ga u venac. Pospite filetiranim bademima i ostavite da naraste 30 minuta.

Pecite na 180 stepeni oko 35 minuta. Izvadite venac iz rerne. Ostavite da se ohladi i po želji ga pospite šećerom u prahu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: