Način pripreme
Penasto umutiti omekšali maslac sa šećerom u prahu i struganom iz sredine mahune vanile. Postepeno dodati jedan po jedno žumance i dobro umutiti u fin krem.
Čokoladu otopiti na pari umešati u krem od žumanca.
Belanca sa šećerom jako čvrsto umutiti i sa brašnom lagano u po malo dodati u krem od žumanca.
Modlu veličine 24 cm obložiti papirom. Stranice namazati maslacem i sipati brašno i u nju istresti smesu za biskvit.
Peći na 160 u rerni na vruć vazduh ili na 170 običnoj rerni oko 55-60 minuta, sa tim da prvih 10-15 min vrata rerne držite oko prst otvorena.
Tortu zajedno sa modlom okrenuti na rešetku i 20 minuta i hladiti. Tada otkloniti modlu skinuti papir vratiti modlu na tortu.Tortu okrenuti i u modlu do kraja ohladiti.
Kada je torta hladna izvaditi je iz modle i oštrim nožem prepoloviti.
Marmeladu zagrejati i pritisnuti na cediljki. Obe polovine torte premazati marmeladom. Preklpopiti i premazati tortu okolo. Ostaviti malo da se prosusi.
Za glazuru zakuvajte slatku pavlaku sa maslacem. Skinuti sa vatre i dodajte čokoladu iseckanu na sitne komadiće i rastopite je.
Vodu i šećer isto zakuvajte dok se šećer ne otopi dodajte mileram ili pavlaku. I sve to promešajte u čokoladni krem. Malo ohladite.
Glazuru odjednom izlijte preko torte i premažite okolo sa što manje poteza, da bi glazura ostala glatka.
Ostaviti da se čokolada dobro ohladi i stegne nekoliko sati.
Obavezno probajte Moj recept za Saher tortu