Moj recept za Saher tortu

VanjicaVanjica
Šegrt
91462071
Moj recept za Saher tortu
Fotografije: Vanjica
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
19
"Za sve posebne povode, kada želite da impresionirate goste za stolom"

Potrebni sastojci

  • maslac - 140 g
  • šećer u prahu - 110 g
  • vanila - 1 s.k., mahuna
  • žumanca - 6 kom.
  • belanca - 6 kom.
  • čokolada - 130 g
  • šećer - 110 g
  • brašno - 140 g
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • marmelada - 200 g
  • Glazura
  • slatka pavlaka - 75 ml
  • voda - 50 ml
  • šećer - 50 g
  • čokolada - 100 g
* merne jedinice

Način pripreme

Penasto umutiti omekšali maslac sa šećerom u prahu i struganom iz sredine mahune vanile. Postepeno dodati jedan po jedno žumance i dobro umutiti u fin krem.

Čokoladu otopiti na pari umešati u krem od žumanca.

Belanca sa šećerom jako čvrsto umutiti i sa brašnom lagano u po malo dodati u krem od žumanca.

Modlu veličine 24 cm obložiti papirom. Stranice namazati maslacem i sipati brašno i u nju istresti smesu za biskvit.

Peći na 160 u rerni na vruć vazduh ili na 170 običnoj rerni oko 55-60 minuta, sa tim da prvih 10-15 min vrata rerne držite oko prst otvorena.

Tortu zajedno sa modlom okrenuti na rešetku i 20 minuta i hladiti. Tada otkloniti modlu skinuti papir vratiti modlu na tortu.Tortu okrenuti i u modlu do kraja ohladiti.

Kada je torta hladna izvaditi je iz modle i oštrim nožem prepoloviti.

Marmeladu zagrejati i pritisnuti na cediljki. Obe polovine torte premazati marmeladom. Preklpopiti i premazati tortu okolo. Ostaviti malo da se prosusi.

Za glazuru zakuvajte slatku pavlaku sa maslacem. Skinuti sa vatre i dodajte čokoladu iseckanu na sitne komadiće i rastopite je.

Vodu i šećer isto zakuvajte dok se šećer ne otopi dodajte mileram ili pavlaku. I sve to promešajte u čokoladni krem. Malo ohladite.

Glazuru odjednom izlijte preko torte i premažite okolo sa što manje poteza, da bi glazura ostala glatka.

Ostaviti da se čokolada dobro ohladi i stegne nekoliko sati.

Obavezno probajte Moj recept za Saher tortu

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: