Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Pogača venac sa Bri sirom

Pogača venac sa Bri sirom

IskraIskra
Pomoćnik kuvara
757148
Pogača venac sa Bri sirom
Fotografije: Iskra
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
10
"Sjajna pogača venac sa Bri sirom - savršena za povod, a i ne samo to"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 1 1/2 šolja
  • kravlji maslac - 110 g
  • šećer - 2 supene kašike
  • suvi kvasac - 1 kesica
  • topla voda - 1/2 šolje
  • jaja - 3 velika, blago umućena
  • so - 1 1/2 kašičica
  • brašno - 6 šolja
  • jaja - 1 veliko, umućeno sa malo vode
  • bri sir - 1 komad
  • ruzmarin - 2 supene kašike, iseckan, svež
  • so - 1 supena kašika, krupna
  • peršun - po ukusu, sitno iseckan
  • majčina dušica - 1 struk, sitno iseckan
  • origano - 2 struka, svež, sitno iseckan
  • aleva paprika - 1/4 kašičice, u ljuspama
  • maslinovo ulje - 1/3 šolje
  • vinsko sirće - 2 supene kašike
  • so
  • crni biber - prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

U maloj šerpi zagrevamo mleko na srednje slaboj vatri dok ne provri. Skidamo ga sa ringle i dodajemo maslac i šećer - osim 1 kašičice. Mešamo dok se maslac ne istopi i dok se šećer ne rastvori.

U međuvremenu pomešamo toplu vodu, sašuvanu kašičicu šećera i kvasac. Ostavljamo sa strane dok se smesa ne raspeni, otprilike 10 minuta.

U posudi pomešamo kvasac, mlečnu smesu, 3 jaja, so i polovinu brašna. Mutimo mikserom na niskom ubrzanju dok se ne dobije glatka smesa. Dodajemo ostalo brašno i mesimo elastično testo.

Stavljamo ga u dobro nauljenu posudu i ostavljamo da se odmori na toplom mestu dok ne udupla svoj obim, otprilike 1 1/2 - 2 sata.

Nakon što se udupla, izbockamo testo kako bi izašao vazduh, i prebacujemo ga na nabrašnjenu radnu površinu.

Sečemo testo na otprilike 46 jednakih komada (veličine loptice za golf) i pokrivamo ih vlažnom kuhinjskom krpom.

Stavljamo sir Bri u centar velike okrugle tepsije.

U maloj posudi pomešamo peršun, majčinu dušicu, origano, malsinovo ulje, sirće, so, crni biber i ljuspe aleve paprike. Nakon toga počinjemo da ređamo loptice testa oko sira, što je gušće moguće.

Pravimo 2 kruga. Pokrivao pogaču venac slobodno streč folijom i vlažnom kuhinjskom krpom. Ostavljamo na toplom mestu na barem 45 minuta do sat vremena.

Uvijenu pogaču premazujemo umućenim jajetom s malo vode i nakon toga posipamo iseckanim ruzmarinom i krupnom solju.

Stavljamo polovinu smese sa peršunom na Bri. Ostale lopte testa, kojese ne sakupljaju u venac, možemo da stavimo u okrugli kalup i da ih posebno pečemo.

Pečemo ispletenu pogaču u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C dok se ne dobije zlatkasta braon boja - otprilike 25 minuta.

Vadimo iz rerne i ostavljamo da se blago ohladi.

Sipamo ostalu mešavinu začina na sir.

Serviramo pogaču venac sa Bri sirom toplu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: