Način pripreme
U maloj šerpi zagrevamo mleko na srednje slaboj vatri dok ne provri. Skidamo ga sa ringle i dodajemo maslac i šećer - osim 1 kašičice. Mešamo dok se maslac ne istopi i dok se šećer ne rastvori.
U međuvremenu pomešamo toplu vodu, sašuvanu kašičicu šećera i kvasac. Ostavljamo sa strane dok se smesa ne raspeni, otprilike 10 minuta.
U posudi pomešamo kvasac, mlečnu smesu, 3 jaja, so i polovinu brašna. Mutimo mikserom na niskom ubrzanju dok se ne dobije glatka smesa. Dodajemo ostalo brašno i mesimo elastično testo.
Stavljamo ga u dobro nauljenu posudu i ostavljamo da se odmori na toplom mestu dok ne udupla svoj obim, otprilike 1 1/2 - 2 sata.
Nakon što se udupla, izbockamo testo kako bi izašao vazduh, i prebacujemo ga na nabrašnjenu radnu površinu.
Sečemo testo na otprilike 46 jednakih komada (veličine loptice za golf) i pokrivamo ih vlažnom kuhinjskom krpom.
Stavljamo sir Bri u centar velike okrugle tepsije.
U maloj posudi pomešamo peršun, majčinu dušicu, origano, malsinovo ulje, sirće, so, crni biber i ljuspe aleve paprike. Nakon toga počinjemo da ređamo loptice testa oko sira, što je gušće moguće.
Pravimo 2 kruga. Pokrivao pogaču venac slobodno streč folijom i vlažnom kuhinjskom krpom. Ostavljamo na toplom mestu na barem 45 minuta do sat vremena.
Uvijenu pogaču premazujemo umućenim jajetom s malo vode i nakon toga posipamo iseckanim ruzmarinom i krupnom solju.
Stavljamo polovinu smese sa peršunom na Bri. Ostale lopte testa, kojese ne sakupljaju u venac, možemo da stavimo u okrugli kalup i da ih posebno pečemo.
Pečemo ispletenu pogaču u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C dok se ne dobije zlatkasta braon boja - otprilike 25 minuta.
Vadimo iz rerne i ostavljamo da se blago ohladi.
Sipamo ostalu mešavinu začina na sir.
Serviramo pogaču venac sa Bri sirom toplu.