Bonapeti.rs»Recepti»Morski plodovi»Meze»Škampi sa belim vinom i limunom

Škampi sa belim vinom i limunom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Škampi sa belim vinom i limunom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
7 min.
Ukupno
22 min.
Porcije
2
"Škampi su fantastično meze za leto u društvu izuzetno hladnog belog vina"

Potrebni sastojci

  • škampi - 540 g, ohlađeni ili sveži
  • mladi beli luk - 4 stabljike
  • peršun - 5 stabljika, listovi
  • belo vino - 1/2 šolje
  • limun - 1 komad
  • maslac - 2 - 3 kašike, mekan
  • maslinovo ulje - 4 kašike
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite škampe tako što ćete ukloniti glave, oguliti ljusku i ostaviti samo rep. Isecite malo leđa uzduž kičme i uklonite tanak crni nerv.

Glave škampa ne bacajte, jer od njih možete pripremiti raskošne bujone za morska jela ili supe sa povrćem.

Iseckajte mladi beli luk i peršun. Odvojite oko dve kašike peršuna, a preostalu količinu stavite zajedno sa belim lukom da se prži u tiganju na maslacu i maslinovom ulju.

Posle otprilike 2 minuta dodajte škampe. Kada repovi postanu ružičasti/narandžasti (1-2 minuta ili u zavisnosti od veličine) i meso malo pobeli, odmah prelijte vinom i uz lagano mešanje pustite da alkohol ispari.

Škampi se brzo kuvaju da ostanu meki i ukusni. Ako ih mnogo kuvate, gube delikatnu teksturu i ukus.

Dodajte još malo ulja, soli i pola soka od 1 limuna. Kratko promešajte, pospite ostavljenim peršunom i poslužite brzo i ukusno jelo sa škampima.

Poslužite posebno sok od limuna, tako da ako neko želi, može dodatno da začini jelo.

Škampi sa belim vinom i limunom odlični su za letnje predjelo, uz čašu ohlađenog belog vina.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: