Način pripreme
Očistite škampe tako što ćete ukloniti glave, oguliti ljusku i ostaviti samo rep. Isecite malo leđa uzduž kičme i uklonite tanak crni nerv.
Glave škampa ne bacajte, jer od njih možete pripremiti raskošne bujone za morska jela ili supe sa povrćem.
Iseckajte mladi beli luk i peršun. Odvojite oko dve kašike peršuna, a preostalu količinu stavite zajedno sa belim lukom da se prži u tiganju na maslacu i maslinovom ulju.
Posle otprilike 2 minuta dodajte škampe. Kada repovi postanu ružičasti/narandžasti (1-2 minuta ili u zavisnosti od veličine) i meso malo pobeli, odmah prelijte vinom i uz lagano mešanje pustite da alkohol ispari.
Škampi se brzo kuvaju da ostanu meki i ukusni. Ako ih mnogo kuvate, gube delikatnu teksturu i ukus.
Dodajte još malo ulja, soli i pola soka od 1 limuna. Kratko promešajte, pospite ostavljenim peršunom i poslužite brzo i ukusno jelo sa škampima.
Poslužite posebno sok od limuna, tako da ako neko želi, može dodatno da začini jelo.
Škampi sa belim vinom i limunom odlični su za letnje predjelo, uz čašu ohlađenog belog vina.
Prijatno!