Način pripreme
Radi se mikserom. Možete raditi i ručno. Koristite ravni pleh prekriven papirom za pečenje. Rerna - 200 stepeni.
Suvi kvasac rastvorite u vodi zajedno sa kašičicom šećera. Promešajte dobro. Ostavite da se aktivira kvasac oko 10-15 minuta.
U posudu miksera stavite prosejano brašno i so, napravite udubljenje i sipajte maskarpone i kvasac sa vodom. Umesite meko testo manjom brzinom.
Postepeno dodajte masnoću. Testo treba da bude mekano, ali da se ne lepi za zidove posude. Izvadite testo i lagano ga mesite rukama na radnoj ploči da biste formirali lepu loptu testa.
Stavite u lagano podmazanu posudu da raste oko 1-1 1/2 sata. Gotovo testo podelite na dva jednaka dela. Pokrijte folijom i ostavite da ponovo naraste oko 30 minuta.
Od ovog testa oblikujte kuglice jednake veličine i poređajte ih na papir u pleh na rastojanju između njih. Ostavite ih da ponovo narastu oko 20 minuta. Nakon navedenog vremena premažite ih umućenim jajetom, pospite susamom.
Pre stavljanja pogačica u rernu, zidove rerne poprskajte vodom i na dno postavite posudu sa vodom.
Pecite na 200 stepeni oko 20 minuta.
Napomena: Rađeno je u potpunosti u mikseru. Pustite da testo formira lepu loptu testa, a zatim ga izvadite iz miksera i lagano mesite.
Posle potrebnog narastanja testa, izmerite ga na vagi, podelte količinu na 6 komada i formirajte lepe loptice, lagano motajući testo rukama po pultu, a da ga ne mesite previše jako.